El conseller de Cultura, Santi Vila, va atribuir ahir als serveis jurídics de la Generalitat i no a una decisió política el vot en contra dels representants del Govern en contra que el Palau de la Música exerceixi l'acusació contra l'antiga Convergència per cobrar comissions de Ferrovial.

En unes declaracions facilitades pel mateix Departament de Cultura, Vila va dir que «en aquests moments defensem esperar al fet que hi hagi una sentència ferma, prevista previsiblement en poques setmanes, i seguir actuant en conseqüència per eradicar aquestes males pràctiques».

Des d'un punt de vista processal, va afegir el conseller, «en el moment actual no és necessari prendre més decisions de les ja preses». La Generalitat va utilitzar divendres passat la majoria que té al Comitè Executiu del Consorci del Palau de la Música per evitar que els advocats de l'acusació canviessin el criteri i acusessin directament CDC d'haver cobrat 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

Segons va informar Catalunya Plural, els tres vots en contra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del conseller de Cultura, Santi Vila, i del secretari general de Cultura, Pau Villòria, units a l'absència dels dos representants del Ministeri de Cultura, van pesar més que els dos vots de l'Ajuntament de Barcelona, que promou un canvi en la línia de l'acusació del Palau. Aquesta situació es va tornar a repetir poc després a la reunió del patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, on el criteri de la Generalitat es va tornar a imposar majoritàriament entre els 22 patrons. El conseller de Cultura va assegurar que aquesta mesura «no es tracta d'una decisió política, sinó dels serveis jurídics de la Generalitat, que considerar que no és moment de transaccionar ni pactar amb fiscalia cap tipus de nova posició ni del consorci ni del patronat de la fundació del Palau».

Tensió entre els socis

ERC va rebutjar ahir la posició de la Generalitat, que governa al costat de PDeCAT, de no demanar que s'acusi CDC per cobrar comissions de Ferrovial en el cas Palau i, després d'admetre no tenir constància que es tractés el tema en reunions del Govern, demana replantejar la decisió a la sessió de l'executiu d'avui. Des d'ERC, el seu portaveu, Sergi Sabrià, va criticar el que va passar, i va negar que hagi estat una decisió del Govern perquè si fos així, ha matisat, el seu partit en tindria constància «i no és el cas, a nosaltres no ens consta que s'hagi tractat». És més, va afegir el portaveu republicà, el fet més probable és que avui ERC plantegi la qüestió a la reunió del Govern, perquè el seu partit vol «anar fins al final» en els casos de corrupció.

«Esquerra Republicana és implacable amb la corrupció, la notra trajectòria en 86 anys d'història no avala en aquest sentit», va recordar al mateix temps que va assenyalar que el seu mandat polític de «fer neteja» allà on es van produir irregularitats no variarà en aquest cas.

En aquesta mateixa línia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, es va mostrar rotunda en un missatge difós a través del seu perfil a Twitter: «ERC pensa que cal anar fins al final, com hem dit sempre»i subratlla en una al·lusió indirecta cap a Santi Vila que «el Departament de Cultura hauria de reconsiderar» la seva decisió al respecte ja que «l'autonomisme ha mort!».

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar per carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui avui una reunió del patronat del Consorci del Palau de la Música per «replantejar el posicionament en el procediment judicial del cas Palau» i acusar CDC. En la carta, a la qual va tenir accés EFE, Colau assenyala a Puigdemont el deure, com a representants de l'administració pública, de «col·laborar a aclarir completament els fets perpetrats en el conegut cas Palau amb la corresponent exigència de totes les responsabilitats que se'n derivin». «Això implica, entre d'altres mesures, dirigir l'acusació contra totes les persones i organitzacions sobre les quals recauen indicis raonats d'actuacions irregulars que han quedat acreditades al llarg de la vista oral».