El Govern de Carles Puigdemont va oficialitzar la seva predisposició a emprendre la via unilateral per complir el seu compromís «irrenunciable» amb el referèndum malgrat no tenir lligat encara el suport de Catalunya en Comú, i va denunciar el «menyspreu» del Govern de l'Estat. L'anunciada absència dels comuns va marcar la cimera sobiranista celebrada ahir a la tarda al Palau de la Generalitat, convocada per Puigdemont i que no va servir per fixar la data i la pregunta del referèndum, sinó per respondre a la negativa del president del Govern, Mariano Rajoy, a obrir negociacions per acordar una consulta sobre la independència de Catalunya.

A més de Puigdemont, es van asseure a la taula el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la consellera de la Presidència, Neus Munté, el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, així com Jordi Turull i Lluís Llach (Junts pel Sí), Marta Pascal (PDeCAT), Marta Rovira (ERC), Anna Gabriel i Natàlia Sánchez (CUP), Albano Dante Fachin (Podem), Antoni Castellà (Demòcrates) i Alfons Palacios (MES).

Després de la reunió, Munté va carregar contra el Govern de l'Estat per «menysprear» el referèndum i «donar per morta» una via del diàleg que l'Executiu català diu que encara manté oberta. La reunió, va dir, va servir simplement per «intercanviar opinions sobre la negativa formalitzada pel Govern» i no per fixar data i pregunta del referèndum, quelcom per al que l'executiu de Puigdemont es dona entre una i dues setmanes de marge.

La portaveu del Govern català va criticar durament els comuns pel que va considerar una «xocant» absència en la cimera i va assegurar que no entén les «excuses» de Catalunya en Comú i del grup de Catalunya Sí que es pot al Parlament per no acudir-hi.

Mobilització «massiva»

Dante Fachin, de la seva banda, va traslladar a Puigdemont la necessitat que el referèndum compti amb «garanties» i una mobilització «massiva», i va valorar que el Govern mantingui obert el «diàleg transversal» dins del Pacte Nacional pel Referèndum.

La diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, va demanar al Govern «menys retòrica i més concreció» del referèndum.

El PDeCAT i ERC van coincidir a demanar al Govern i a la resta de formacions independentistes que es fixi ja «la data i la pregunta» del referèndum, i van criticar l'absència dels comuns a la cimera.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va instar el Govern a fixar la data i pregunta «tan aviat com sigui possible», després de constatar que «hem entrat en una nova fase davant la rotunda resposta» del Govern del PP rebutjant negociar el referèndum, encara que l'Executiu català mantingui oberta la via del diàleg.

«Fixar data i pregunta no va en detriment de la via pactada i dialogada, però resulta necessari fer-ho encara que no renunciem fins al final al diàleg amb el Govern», va defensar. Pascal va retreure de nou als comuns la seva absència en la cita al Palau, però va destacar que «no ens cansarem d'emplaçar-los, perquè el que fa viable i possible el procés de Catalunya és la transversalitat».

Per part d'ERC, Marta Rovira va valorar la cimera en la qual el seu partit va emplaçar el Govern a fixar la data i la pregunta del referèndum com més aviat millor «però buscant el màxim consens». Rovira va lamentar l'absència dels comuns però es va mostrar partidària d'«aprofitar tots els espais existents, com el Pacte Nacional pel Referèndum, per intentar acordar la consulta amb l'Estat fins a l'últim moment».

Per part seva, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va defensar que «tot és impossible fins que passa» i «llavors és irreversible». Enuna conferència, el conseller d'Afers Exteriors va destacar la «capacitat d'adaptació» que ha demostrat la Unió Europea «durant la història» per respondre a «la voluntat dels ciutadans». Romeva va avisar que el sorgiment de «nous i petits» països com una possible Catalunya o Escòcia independents «no ha d'espantar ningú».