Un incendi declarat ahir al terme municipal d'Artés (Bages) ha cremat ja unes 300 hectàrees de terreny, de les quals un 70% és vegetació forestal. L'avís del foc es va rebre a les 14.40 hores al nord-est del nucli d'Artés, al paratge conegut com les Planes (a l'est de la carretera B-431). En les tasques d'extinció hi treballen 71 dotacions terrestres i 20 mitjans dels Bombers, que concentren els esforços en el flanc dret, que està més obert i on la vegetació és més forestal. A última hora d'ahir, el foc avançava, pel flanc dret, sense control, malgrat els esforços de bombers i voluntaris.

Els Mossos d'Esquadra, que es van desplaçar a la zona amb 19 patrulles, van desallotjar el nucli de Sant Joan d'Oló, més de diverses masies i dues cases de colònies. En total, més de 150 les persones van haver de ser desallotjades. Així mateix, el foc va obligar a tallar l'Eix Transversal (C-25) en sentit Girona a l'altura de Sallent i la B-431 entre els quilòmetres 45 i 47. No obstant això, la circulació en aquest tram es va reobrir pocs minuts abans de les 19 hores.

El front dret de l'incendi avançava ahir a la tarda en direcció nord-est. Va travessar el barranc del riu Sec i va arribar a la serra de Torcó, una zona més abrupta i de barrancs amb una gran quantitat de vegetació forestal. El flanc esquerre de l'incendi estava envoltat de moltes pistes forestals i camps de cultiu, fet que va afavorir les tasques d'extinció, malgrat no ser estabilitzat.

En les tasques d'extinció hi treballen, a més dels equips de bombers, diversos voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), tractors dels pagesos de la zona i maquinària pesant. Per la seva banda, el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient va enviar dos hidroavions i un avió de coordinació per donar suport a les tasques d'extinció.

Fonts dels Mossos d'Esquadra van confirmar el desallotjament de diverses masies. A més, també es van desallotjar les cases de colònies La Ruca i Els Clapers, i el nucli municipal de Sant Joan d'Oló i les masies que hi ha al nord. En total són uns 150 els desallotjats, que van ser traslladats al pavelló de Santa Maria d'Oló.

A causa de l'incendi, Protecció Civil de la Generalitat va activar en alerta el pla d'emergències Infocat. També van activar els seus plans d'emergència municipal (PAM) els municipis d'Artés, Calders, Santa Maria d'Oló i Avinyó.

Al llarg de tota la tarda, el telèfon d'emergències 112 va rebre prop de 200 trucades per aquest incendi forestal i Protecció Civil ja es va posar en contacte amb municipis de la zona per mantenir-los informats de l'incendi i de les tasques d'extinció.

Segons van assegurar alguns veïns de la zona al diari Regió 7, l'incendi va despertar certa preocupació sobre el terreny perquè les flames avançaven en diferents focus per la Vall d'Artés en direcció a Sant Joan d'Oló i podrien obligar a fer nous desallotjaments per garantir la seguretat. Alguns pagesos van decidir col·laborar amb els bombers tot llaurant el camp perquè faci de tallafocs. La Vall d'Artés presenta una geografia aturonada molt trencada que dificulta l'accés per realitzar tasques de contenció.

15 hectàrees a Tàrrega

Un incendi va cremar ahir unes 15 hectàrees de vegetació agrícola i forestal al terme municipal de Tàrrega, a l'Urgell, segons estimacions dels Agents Rurals. En aquest cas, els Bombers van rebre l'avís poc abans de tres quarts de dues del migdia i van activar fins a 22 dotacions terrestres i 6 mitjans aeris. El foc es va declarar a la zona de la Torre del Codina i va calcinar sobretot rostolls de camps segats i una part més boscosa de matolls i alzines, segons fonts veïnals, que van assegurar que no hi ha cap construcció afectada per l'incendi.

Poc abans de les 16h el foc ja estava estabilitzat i es van quedar a la zona 19 vehicles i un helicòpter de comandament per acabat d'apagar les flames. El flanc esquerre va ser el primer que es va poder estabilitzar i els bombers van concentrar els esforços per aturar el flanc dret.

Segons van informar els Bombers, l'incendi no va obligar a realitzar cap evacuació de veïns de la zona, ni va fer tallar el trànsit.