Eulen accepta la proposta per posar fi a la vaga al Prat però el comitè la rebutja

Els empleats veuen insuficient l'augment salarial proposat pel Departament de Treball · Sotmetran les noves condicions a votació demà en l'assemblea de treballadors

09.08.2017 | 08:19
Una reunió entre la Generalitat i l´empresa Eulen per trobar una solució al conflicte.

Eulen, l'empresa encarregada del control de seguretat a l'Aeroport de Barcelona, va acceptar ahir la proposta presentada per la Generalitat per desencallar el conflicte al Prat, un document que el comitè veu «insuficient» però que tot i així sotmetrà demà a votació de l'assemblea de treballadors.

La Generalitat, com a mediadora en aquest conflicte laboral, va traslladar ahir a les parts una proposta amb millores laborals i salarials que contempla, entre d'altres mesures, un augment de fins a 200 euros mensuals per treballador i la incorporació d'un cinquè vigilant en cada filtre de seguretat.

Eulen ja va anunciar que assumeix aquesta proposta amb l'objectiu de solucionar «com més aviat millor» la situació de conflictivitat al Prat, malgrat estar «molt per sobre» del que considera «admissible».

En concret, la proposta del departament de Treball suposa un increment salarial mitjà de l'11,5%: del 17,83% per als treballadors de nova contractació i del 8,28% per als antics.

Eulen, que fins ara oferia als empleats un increment màxim de 155 euros al mes, accepta aquesta proposta, encara que remarca que és «desproporcionada». L'empresa també accepta altres propostes de caràcter operatiu que haurà d'acordar amb el comitè i que suposen la incorporació de nou personal.

De la seva banda, el portaveu del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, va afirmar que el plantejament de la Generalitat és «insuficient», ja que des del punt de vista econòmic preveu un increment salarial de «poc més de la meitat» dels 350 euros que reclamen els treballadors.

Més personal

Giménez sí que va valorar positivament la proposta d'increment de personal, que significaria un augment de 25 vigilants de substitució i un treballador més en cada lloc de control. El comitè traslladarà el document a l'assemblea de treballadors que se celebrarà dijous que ve, dia 10, a l'Aeroport de Barcelona, perquè és l'únic òrgan «sobirà per prendre una decisió».

Si l'assemblea acceptés la proposta de la Generalitat, el comitè desconvocaria les aturades parcials previstos per als dies 11 i 13 d'agost i la vaga indefinida convocada a partir de dilluns 14. Mentrestant, les aglomeracions es van repetir ahir al Prat, amb cues en els filtres de seguretat que van ser especialment importants al matí, amb temps d'espera de fins a una hora, malgrat que fins divendres no hi ha convocats noves aturades parcials.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va demanar a Eulen que faci un «esforç addicional» per arribar «el més ràpid possible» a un acord que posi fi a aquest conflicte, a la vegada que ha reclamat als treballadors que desenvolupin la seva labor amb «diligència» els dies en els quals no hi ha aturades convocades.

«Dany important als ciutadans»

«Ningú no entendria que en una qüestió que està generant un dany important als ciutadans, i estant tan pròximes les negociacions, es dilatés encara més el procés, continuant amb les molèsties als passatgers», va assegurar De la Serna en un comunicat.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va obrir una investigació d'ofici per determinar si el conflicte ha vulnerat els drets dels viatgers i valorar les actuacions que han dut a terme les administracions implicades.

El Síndic de Greuges ha explicat que vol «descobrir la responsabilitat del Govern espanyol respecte a la possible mala administració i afectació de drets», ja que es tracta d'un conflicte laboral relacionat amb un servei públic que afecta els drets de la col·lectivitat.

El vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, va criticar a Aena per «cargolar» en excés a les empreses subcontractades, com Eulen, amb contractes «summament baixistes», i va acusar al gestor aeroportuari d'anteposar els interessos dels accionistes als del sector turístic. Precisament, el director d'Aena, Javier Marín, va revelar ahir que Eulen va presentar una oferta inferior en prop del 2% a la presentada per Prosegur per fer-se amb la gestió dels contractes de seguretat a l'Aeroport del Prat.

De la seva banda, l'Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat (APROSER) va destacar que totes les seves empreses associades es comprometen a respectar la normativa laboral vigent i que Eulen ha estat sempre «diligent» en el compliment del conveni col·lectiu del sector.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema