El conseller de Presidència, Jordi Turull, va assegurar que l'1-0 Catalunya provocarà un «tsunami democràtic» que deixarà l'Estat espanyol «desbordat».

En unes declaracions des de Prada prèvies a l'atemptat terrorista, Turull va alertar que els ciutadans podran votar, que el Govern farà tot el possible i que aquella jornada, no només hi ha en joc la independència sinó també la «qualitat democràtica i molts drets fonamentals».

El també portaveu del Govern ha afirmat que l'Estat espanyol s'està emmirallant en «les dinàmiques més autèntiques del postfranquisme» i el va acusar de «tipificar Catalunya amb un delicte que no és al codi penal i que es diu: en porten alguna de cap».

Turull va fer aquestes declaracions en el marc de la seva compareixença a la 49a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.

L'acte va precedir l'entrega del premi Canigó de la universitat al cantant i diputat Lluís Llach, que va assegurar en el seu discurs que «si assolim l'alliberament nacional, tots en sortirem beneficiats».

Per la seva banda el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar ahir que «el procés està arribant a la seva fi, està xocant amb el Dret, la Constitució i el mur de la democràcia» i els separatistes «no saben què fer amb les seves iniciatives»a Catalunya.

Així va valorar Villegas, en roda de premsa, la decisió de la Mesa del Parlament de Catalunya de no tramitar la llei del referèndum, per la qual cosa, segons el seu parer, «la legislatura està esgotada i l'única sortida és la convocatòria d'eleccions» perquè els catalans «ja no esperem res d'aquest Parlament».

«Poder elegir -va afegir el secretari general de Ciutadans- una nova majoria que no tingui un projecte que ens separi, sinó amb un projecte aglutinador això és el que volen els catalans».