Ripoll, bressol de Catalunya i ara també de terroristes

21.08.2017 | 07:44

Trípodes, micròfons, càmeres i periodistes, molts periodistes, han omplert durant tot el cap de setmana carrers i places de Ripoll. Es busca la notícia, les declaracions, els testimonis... Mai com ara el municipi havia estat a l'ull de l'huracà informatiu. Tal com sol passar en aquests casos ha estat per un fet nefast, la cèl·lula ripollesa d'Estat Islàmic que va perpetrar l'atemptat de dijous passat a Barcelona.

Els periodistes han compensat el descens de turistes que durant les primeres setmanes d'agost estaven omplint els establiments de Ripoll. Ramon Turrats, de l'hostal La Piazzeta, explica que han notat el descens de serveis per sopar però que les reserves de dissabte i diumenge s'han conservat com cada cap de setmana: «Només una habitació ha acabat fallant», assenyala, afirmant que el percentatge d'anul·lacions és el mateix que tenen en qualsevol altre festiu. Ara bé, malgrat la presència de periodistes, la despesa que estan fent en els establiments de restauració és més aviat insignificant.

Premsa catalana, però sobretot de l'Estat espanyol i internacional ha aterrat a Ripoll per informar-ne a tot el món. Antena 3, CNN, BBC, periodistes free lance, premsa italiana, alemanya, tots plegats a la recerca del titular més sucós... El bressol de Catalunya s'ha donat a conèixer també com un insospitat bressol de terroristes juvenils que han colpit el planeta sencer. Els periodistes han buscat explicacions entre tothom qui estigués disposat a donar-ne. Divendres mateix, l'equip de producció del programa d'Ana Rosa Quintana de Tele 5 trucava a establiments comercials demanant-los informació sobre el que estava passant al poble. Durant els darrers tres dies, els adolescents del poble han estat una font recurrent per alguns professionals, de qui s'ha qüestionat en més d'una ocasió els fonaments ètics. Sense arribar als límits de Nieves Herrero fa vint-i-cinc anys amb els crims d'Alcàsser, sí que s'han observat comportaments que no han acabat d'agradar.

En tot cas, tothom sembla coincidir que sense un suport i indicacions externes, els joves terroristes de Ripoll no haurien pogut preparar ni cometre l'atemptat. La mateixa numerologia del dia i hora de l'atemptat semblen massa rodons per ser casualitat. El 17 del 8 (1+7) del 2017, a les 17:00 hores remarquen una combinació de xifres darrere de la qual un cervell superior hagués intervingut, igual com havia passat en anteriors accions relacionades amb el gihadisme.

Antics companys d'escola de Younes Abouyaaquob, el noi encara en crida i cerca, en remarquen de fet la seva timidesa i bonhomia durant els anys que van ser companys, una personalitat on s'intueix la facilitat perquè pogués ser manipulat. El CF Ripoll, club on van militar diversos dels nois, ha fet públic un comunicat on també remarca la seva correcció i que mai no van donar indicis de radicalització.

L'entrada sud de Ripoll, davant de l'Hotel Solana del Ter, ha estat el triat per l'operatiu de Mossos d'Esquadra per instal·lar-hi un control permanent, amb homes armats i vigilància vehicle per vehicle. Diumenge a les tres del migdia la cua era de més d'un quilòmetre en direcció nord, quan a aquella hora normalment comencen les retencions en sentit contrari. D'altres vies d'entrada al municipi des de la carretera de ­Vallfogona, la de Ribes o la de Sant Joan no tenien cap control, però l'accés únic a la caserna dels Mossos d'Esquadra, al passeig d'Ordina, seguia vigilat per una parella de Mossos armats que obligaven a obrir els maleters dels vehicles que volien accedir a aquell barri.

Precisament ha transcendit que un dels detinguts que hi ha a la comissaria ripollesa, Driss Oukabir, a qui el seu germà Moussa hauria robat la documentació, no semblava conscient de la importància dels fets i les conseqüències que poden comportar-li. De fet, fa unes setmanes ja va protagonitzar un incident quan la policia catalana va retenir un Audi amb matrícula francesa on anava Driss amb dos joves més. Dies més tard va intentar recuperar el cotxe, però davant la negativa dels agents s'hi va enfrontar verbalment. Aquest no era el primer incident que protagonitzava, tot i que mai havia estat per raons que poguessin relacionar-se amb el gihadisme. El més greu havia estat una ­presumpta agressió sexual, el 2012.

Tot plegat segueix generant reaccions diverses entre els veïns de Ripoll. La incredulitat inicial s'està superant, ja sigui per part dels que qüestionen unes polítiques socials que han afavorit una integració del col·lectiu musulmà que ara queda posada en dubte, fins a d'altres que demanen que no se'ls estigmatitzi. Posats en una balança, els primers tenen més pes específic, o com a mínim s'estan deixant sentir més a causa de l'atordiment que han causat els fets d'aquesta setmana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


L'acte unitari central de la campanya de l'1-O se suspèn
L'acte unitari central de la campanya de l'1-O se suspèn<br/>

L'acte unitari central de la campanya de l'1-O se suspèn

El motiu passa pel desacord entre els partits sobre el lloc i els participants que han fet que la...

Romeva insta la UE a no tancar els ulls «davant la situació política que s´està vivint a Catalunya»

Romeva insta la UE a no tancar els ulls «davant la situació política que s´està vivint a Catalunya»

El conseller considera "impensable" que Europa «no es posi finalment al costat de la democràcia»

La Guàrdia Civil confisca targetes censals i avisos per a les meses de l´1-O

La Guàrdia Civil confisca targetes censals i avisos per a les meses de l´1-O

El cos ha efectuat registres a l'empresa de missatgeria Unipost a Terrassa i a l'Hospitalet

El TSJC acorda investigar els presidents de l´AMI i l´ACM per desobediència

El TSJC acorda investigar els presidents de l´AMI i l´ACM per desobediència

Descarta d'entrada la prevaricació i malversació - Forcadell demana elevar el seu cas a la...


La Generalitat presenta un recurs davant el Suprem per impedir ser intervinguda

La Generalitat presenta un recurs davant el Suprem per impedir ser intervinguda

El Govern comunica a l'Estat que dona per suspesa l'ordre d'Hisenda per intervenir les finances...

El PSOE ja no descarta l´aplicació de l´article 155 de la Constitució

El PSOE ja no descarta l´aplicació de l´article 155 de la Constitució

El portaveu de l'Executiuva socialista estén els dubtes en evitar pronunciar-se al matí sobre el...

Enllaços recomanats: Premis cinema