Referèndum és determinació i dignitat

15.09.2017 | 00:51

pocs dies de l'1-O, el repte polític d'arrel democràtica més descomunal i meravellós que la ciutadania catalana de manera pacífica ha decidit desacomplexadament emprendre en llibertat, se'ns fa més evident que mai que l'Estat espanyol i les seves clavegueres, lluny del servei públic està al servei d'uns pocs que només busquen la seva pròpia supervivència: elits partitocràtiques, oligarquies empresarials, mitjans de comunicació, etc. L' statu quo és immobilista i corrupte. Tenim una gran fortalesa, però. Som molts més. Per això volen evitar l'1-O i un procés constituent de baix a dalt on pensar la República catalana.

El règim del 78 va perpetuar unes classes dirigents en el poder per garantir que l'Estat continués funcionant de manera corporativa, és a dir, defensant-se a si mateix i no els interessos de la majoria social. El cost d'oportunitat de formar-ne part és insuportable per a moltíssimes persones per la seva escassa qualitat democràtica. La Constitució espanyola encotilla tant que no permet el més mínim respir. Ni tan sols el d'aprovar lleis que fomentin la igualtat entre dones i homes i l'erradicació de la pobresa energètica. Infàmia. L'asfíxia és tan premeditada que no hi ha marge per recórrer en l'autogovern. L'alternativa és resignar-se a la residualització com a nació i a ser súbdits, no ciutadans lliures. Dit d'altra manera, no hi ha cap projecte alternatiu creïble per a Catalunya dins l'Estat. Sí, bé. N'hi ha un, l'ostracisme: llei suspeses pel TC. Involució autonòmica: recentralització, uniformització i homegeneïtzació.

Volem exercir amb plenitud la sobirania individual per construir col·lectivament un nou projecte comú bastit des de la llibertat, no des de la imposició. L'1-O, per tant, interpel·la votants del sí i del no -i votants en blanc!- perquè dirimir el futur al voltant d'una urna ens fa demòcrates.

La democràcia es legitima quan apodera la ciutadania, se sustenta en la defensa dels drets humans més bàsics, també els drets polítics, i eixampla aquests drets, no quan ha d'imposar la seva legalitat amb la por, les prohibicions, les amenaces, les querelles, les inhabilitacions, les detencions i la presó als electes, alts càrrecs, funcionaris i ciutadans qualsevols. El franquisme tenia «legalitat» i cap legitimitat democràtica. Tampoc se sortiran amb la seva. Amb un mandat (27-S) i una causa justa, la legitimitat del principi democràtic desborda l'imperi de la llei.

El referèndum de l'1-O és el reflex de l'anhel majoritari d'una societat civil participativa, mobilitzada i determinada que per dignitat volem exercir amb un somriure els nostres drets fonamentals envers un Estat autoritari que ho farà tot per impedir-ho. Enfront d'un Estat d'excepció (policial?), la unitat civil del poble de Catalunya. Catalunya, un sol poble. Solidaritat i fraternitat. Per cert, enlloc del Codi Penal es tipifica que convocar un referèndum sigui un delicte. En tot cas, el «delicte» seria la desobediència.

Estem compromesos i preparats per guanyar entre tots un nou país millor per a tothom.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Imatge de tres Mossos.
Els Mossos comencen a complir l'ordre de la Fiscalia d'anar als col·legis electorals a identificar els responsables

Els Mossos comencen a complir l'ordre de la Fiscalia d'anar als col·legis electorals a identificar els responsables

Els agents visitaran els centres aquest dimarts i dimecres per enviar la informació al ministeri...

L´1-O s´avança sis dies a Salt

L´1-O s´avança sis dies a Salt

Joves realitzadors roden un espot, amb urna, per reivindicar el referèdum - Desenes de figurants,...

On votar pel referèndum de Catalunya

On votar pel referèndum de Catalunya

Un nou tuit de Carles Puigdemont dóna l'enllaç per consultar el punt de votació assignat a cada...

La Guàrdia Civil tanca el web de l´ANC i l´entitat la replica en un nou domini

La Guàrdia Civil tanca el web de l´ANC i l´entitat la replica en un nou domini

Denuncien que el tancament s'ha fet sense notificació prèvia


Mor de peritonitis un noi de 20 anys que havia acudit quatre cops a Urgències

Mor de peritonitis un noi de 20 anys que havia acudit quatre cops a Urgències

Durant dues setmanes va patir dolors abdominals però els metges només li van diagnosticar...

Citen dos joves a declarar a Girona per clonar les pàgines web del referèndum

Citen dos joves a declarar a Girona per clonar les pàgines web del referèndum

La Policia Nacional, que els investiga com a presumptes autors d'un delicte de desobediència, es...

Enllaços recomanats: Premis cinema