Adif comença les obres de construcció del túnel de la línia del TAV a Figueres

La infraestructura, que farà 1.750 metres, s'ha iniciat amb l'excavació de la boca nord i sud

 
L´estat de les obres de construcció del túnel al terme de Figueres.
L´estat de les obres de construcció del túnel al terme de Figueres.  conxi molons

FIGUERES | DDG Adif ha iniciat les obres de construcció del túnel de Figueres, inscrit en el tram Borrassà-Figueres de la línia del TAV. Els treballs s'han iniciat amb l'excavació de la boca nord i sud de la infraestructura que tindrà una longitud de 1.750 metres. El tram entre Borrassà i Figures fa 7,48 quilòmetres i transcorre pels termes municipals de Borrassà, Santa Llogaia d'Alguema, Vilafant, Figueres i Llers. Les obres de construcció de la plataforma estan pressupostades en més de 77 milions d'euros.

La construcció del túnel s'ha iniciat amb l'excavació de la boca nord i l'execució de la boca i les pantalles laterals de la boca sud. Tot i això, fa algunes setmanes Adif ja havia iniciat les primeres prospeccions de terreny a la zona i ara ha emprès les obres. El procediment d'excavació es dividirà en dues fases, la d'avanç, que permetrà obrir la part superior de la galeria a una altura de sis metres, amb l'objectiu de facilitar les maniobres de la maquinària i les tasques de sosteniment.

Després del calat de la fase d'avanç, es portarà a terme la destrossa, consistent en la perforació de la part inferior per finalitzar la contravolta amb el revestiment de l'estructura, de 40 centímetres d'espessor i per a la qual s'utilitzarà formigó en massa.

L'excavació del túnel, que té una secció lliure de 86 metres quadrats, es farà en mina mitjançant un procediment consistent en la perforació amb mitjans mecànics o altres mètodes. Després de l'excavació, s'executa el sosteniment de la secció excavada mitjançant la col·locació de peces metàl·liques pesades, denominades cintres, i posteriorment es duu a terme una projecció de formigó, de 350 quilos/cm2 de resistència, armat amb fibres metàl·liques, i amb espessors d'entre 20 i 35 centímetres, segons les característiques del terreny travessat.

A banda del túnel de Figueres, el tram Borrassà-Figueres disposa d'altres infraestructures, com l'anomenat PAET (Lloc d'Avançament i Estacionament de Trens) i l'estació intermodal, per a trens d'alta velocitat i convencionals, que és en tràmit d'adjudicar-se.

Crítiques per al retard

Precisament fa algunes setmanes, el portaveu adjunt del grup parlamentari de CiU al Congrés, Pere Macias, va visitar les obres al terme de Llers, acompanyat per l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), i el diputat nacionalista al Parlament, Josep Rull, durant la qual van qualificar de "molt greu i preocupant" el retard en les obres del TAV provocat, segons Macias, per "la mala gestió del ministeri de Foment". Macias va voler recordar que l'empresa concessionària encarregada del tram comprès entre Figueres i Perpinyà, "té la intenció de cobrar, a partir de mitjan febrer, el cànon corresponent a aquesta obra encara que no hi circuli cap tren".

"Concretament, això suposarà que durant els dos anys vinents l'Estat llençarà un total de 120 milions d'euros de diner públic", va insistir Macias. En aquest sentit, l'alcalde de Figueres va destacar que aquesta situació "fa augmentar l'escepticisme i la desconfiança de la gent envers els Govern espanyol i català i també sobre els tràmits pel desmantellament de l'actual estació al centre de la ciutat".

Comarques

Les tortugues trobades.
Recuperen 22 tortugues mediterrànies que es venien de forma il·lícita per internet

Recuperen 22 tortugues mediterrànies que es venien de forma il·lícita per internet

S'han denunciat els tres propietaris, dues dones i un home, per un delicte contra la fauna protegida

Cent deu gironins s´han format per ser mentors de persones refugiades

Cent deu gironins s´han format per ser mentors de persones refugiades

S'han compromès a dedicar entre 2 i 4 hores a la setmana per oferir suport en l'aprenentatge de la...

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

Les recerques de persones que es desorienten o es perden, especialment a la muntanya, suposen el...

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

El centre penitenciari del Puig de les Basses registra un menor nombre de ferits respecte a l'any...

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L'arquitecte Jeroni Moner i Codina va rebre ahir la medalla d'or de Banyoles, el màxim...

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

La Fundació Jaume Vicens Vives va entregar ahir els Diplomes i certificats de Batxillerat...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema