El Bisbat de Girona preveu l'ordenació dels primers diaques permanents -ajuden el bisbe i preveres en la litúrgia i acció social de l'Església- de la diòcesi en un termini màxim de sis mesos. Així ho ha explicat el bisbe Francesc Pardo en diferents manifestacions públiques. Després d'un període de formació, hi ha sis candidats (homes, casats o solters) per rebre el citat sagrament de l'orde. Tanmateix, el Consell Episcopal -una mena de senat del bisbe per qüestions de pastoral- ha de tractar aquesta temàtica d'aquí poc en una reunió i hi ha pendent un relleu en el servei de diaconat permanent. Un diaca permanent pot, entre d'altres tasques, administrar el baptisme, distribuir l'eucaristia i el viàtic, beneir matrimonis i presidir funerals.

A redós de les tasques que li assignen, es considera que un diaca permanent és un animador d'una comunitat cristiana. Segons ha explicat el bisbe Pardo, en una entrevista publicada per la revista El Senyal, els diaques permanents treballaran per una agrupació de parròquies -"llevat que sigui una parròquia molt gran"- i es pot donar el cas que estiguin al servei "d'alguna dimensió més diocesana". "Això encara no està decidit, perquè també depèn de com siguin els que seran ordenats i del que se'ls pugui confiar perquè tinguin més aptituds o hi tinguin més inclinació", ha raonat el bisbe Pardo, en el sentit de conèixer primer els "talents que poden servir més o poden donar més fruit en un camp que no pas en un altre".

El bisbe remarca la funció d'ajuda social que realitzen: "Persones que poden ser tan necessitades de béns materials, com també d'ensenyament, de salut, de tot allò que calgui o formi part del servei que l'Església fa a les persones".