Els veïns de Caldes de Can Solà Gros II i el Llac del Cigne encara no poden beure aigua pels alts valors d'arsènic i fluor que presenta dos mesos després que l'alcalde de la població, Joan Colomer (PIC), emetés un ban desaconsellant-ne el consum. La previsió és que a partir del novembre els nivells d'aquests compostos disminueixin i l'aigua pugui tornar a considerar-se apta per beure.

La regidora d'Aigua, Montse Vehí (PIC), assegura que a partir del gener la planta potabilitzadora d'arsènic serà una realitat al municipi, que contribuirà a evitar que el proper estiu es reprodueixin les situacions de restricció que s'han viscut aquest any amb l'aigua. A més, Caldes de Malavella ha rebut una ajuda de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a l'any 2010 que servirà per connectar la xarxa ?d'aigua del municipi amb el Pasteral amb l'objectiu de diluir-ne el fluor. Malgrat la connexió, l'aportació d'aigua serà la justa per dissolució d'aquest compost químic.

A banda de la presència d'agents perjudicials en l'aigua, diverses zones de la població han patit problemes de subministrament al llarg de tot l'estiu, com ara Can Carbonell, el nucli antic i Aigües Bones. De fet, el 19 d'agost l'Ajuntament va emetre un Ban informatiu en què reclamava moderació en el consum a tots els residents de la vila. No obstant això, tres dies després es va detectar el volum d'aigua més consumit de tot l'estiu.

Vehí apunta que una de les possibles causes pot deure's a la creença de la gent que a l'estiu no hi hauria mancances ja que els pantans estaven plens. La regidora comenta que això no afecta Caldes perquè s'alimenta per pous i, per tant, necessita que plogui perquè s'omplin, ja que la població no es proveeix dels embassaments.

Com a mostra d'aquest elevat consum l'Ajuntament ha posat l'exemple de Can Carbonell, on el juny de 2008 s'usaven 150m3 d'aigua al dia i aquest any se n'ha arribat a consumir 480m3 al dia. Cal recordar que fa un parell d'anys, el consistori va reclamar a l'ACA augmentar el volum anual d'aigua -ara són 100.000 m3- que va ser denegat després que l'agència considerés adequat el cabal aportat per a 400 habitants permanents i 1.200 de segona residència. Aquests últims hi solen estar un promig de 135 dies l'any.

Això va obligar Caldes a iniciar una campanya de reducció del consum que aquest any no ha estat suficient.