El Consell Comarcal de la Selva va presentar ahir l'Informe de la pobresa de la Selva en el marc de les Jornada "Passem Comptes a la Crisi" i una de les dades més destacades és que el nombre de famílies que es dirigeixen als Serveis Socials bàsics del Consell Comarcal gairebé s'han triplicat en un any. I és que sí durant l'any 2008 s'hi havien dirigit 99 unitats familiars en aquesta situació de pobresa màxima, ara el 2009, el nombre s'ha incrementat fins a les 260 famílies. També cal destacar que aquest estudi no compta amb dades de les dues ciutats amb més habitants: Blanes i Lloret de Mar, que tenen serveis socials propis.

El motiu d'aquest augment exponencial, tal com assegura el cap de l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de la Selva Josep Cullell és la crisi econòmica, que a més ha provocat un canvi en el perfil d'usuari dels serveis socials en els dos últims anys. Els municipis on es concentren més famílies sense cap mena d'ingrés són Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Vidreres i Santa Coloma de Farners. Són àrees on la gent viu en la seva majoria en urbanitzacions i que per tant, explica Cullell, tenen un teixit social feble perquè són zones on no hi ha una xarxa social, aquesta és llunyana.

Un altre aspecte que destaca l'informe presentat ahir és que les famílies que es troben en aquesta situació són gent que per primer cop accedeix als serveis socials i tenen una "actitud molt ?exigent". Això provoca situacions per al professional d'acció social diferents a les anteriors, ja que algunes famílies fruit de la desesperació esdevenen mal educades i fins i tot no admeten la seva responsabilitat de la situació.

En la jornada celebrada ahir al Consell Comarcal hi van ser presents tant entitats de la Selva relacionades amb els serveis socials com personal d'aquest àmbit amb l'objectiu de reflexionar sobre la situació en què es troben a l'hora de treballar amb aquestes famílies.

Augment del fons d'urgència

La nova tipologia d'usuari i l'alt índeix de famílies pobres ha provocat canvis forçats en els Serveis Socials de la Selva. En concret, s'han augmentat els tècnics d'atenció social amb 30 persones i s'ha hagut d'incrementar els ajuts econòmics d'urgència, és a dir, els destinats per exemple a pal·liar els talls de subministrament d'aigua, gas; el pagament de deutes i d'aliments, entre d'altres. També s'han incrementat els recursos i prestacions com el Pirmi: el salari social que es dóna a les unitats familiars que han esgotat la prestació d'atur i les derivades de l'atur.

En totes les accions, ressalta el cap de l'Àrea de Benestar Social també se n'hi sumen d'altres com són els tallers per combatre la crisi que es fan des del setembre arreu de la comarca i que donen suport a les famílies i les assessoren. Entre aquests n'hi ha un sobre orientació i informació de productes bancaris. Un dels objectius de futur és potenciar les xarxes veïnals per ajudar les famílies.