A punt de complir-se un any del temporal de llevant que va colpejar el litoral gironí, la majoria de municipis afectats han recuperat la normalitat. Alguns, però, encara tenen les ferides obertes.

És el cas de Llançà, on la força de les onades va destrossar la llotja de peix deixant-la inservible. Un any després, els pescadors segueixen a l'espera que es reconstrueixi l'edifici. Mentrestant, realizen la subhasta en uns mòduls prefabricats. Aquesta no és la única instal·lació del municipi que va patir les conseqüències del temporal. El dic del port també va quedar greument malmès. L'alcalde del municipi, Pere Vila, confia en què les obres per reparar aquesta infraestructura començaran "en breu" després que aquest mes s'hagin adjudicat els treballs. "Un cop reformat el dic, es començarà la remodelació de la llotja", conclou.

Normalitat a l'Escala

L'Escala va ser un dels municipis que va sortir més malparat pel temporal. La força del mar va engolir, literalment, uns 100 metres del passeig marítim. Dotze mesos després, la imatge d'aquesta zona ha canviat radicalment. Les obres de reparació per la via d'urgència, enllestides l'agost passat i que han costat 3,7 milions d'euros, van permetre que aquest municipi altempordanès hagi recuperat la normalitat. Aquesta, però, no és la única inversió que el consistori escalenc vol fer a la zona. L'ajuntament té previst reunir-se properament amb Costes per pactar l'execució d'una segona fase de remodelació del passeig. De moment l'Estat ha descartat la proposta inicial del consistori escalenc, valorada en deu milions d'euros i que preveia la construcció d'un aparcament subterrrani.

A Portbou, el temporal va trencar l'espigó de formigó del port i va malmetre mobiliari urbà. Quasi un any després, les obres per consolidar el dic de reser encara no han finalitzat. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques assumeix la reparació del port valorada en un milió d'euros.

El cadaquesencs no oblidaran mai el 26 de desembre de 2008. L'embat de les onades va afectar sobretot la zona de les ribes, malmetent el clavegueram del municipi. La llevantada també va destrossar un tram de calçada a la riba Pitxot i va engolir un camió de bombers. Després d'una primera actuació d'emergència que va permetre al municipi encarar la temporada d'estiu amb normalitat, aquesta tardor ha començat l'obra de remodelació integral de la façana marítima, valorada en més de tres milions d'euros, que podria estar enllestida la primavera de 2010.

Una oportunitat

Pel que fa a la Selva, Tossa de Mar ha convertit la "desgràcia" del dia de Sant Esteve en una oportunitat. Si en un primer moment Costes només volia reparar els fragments de la barana de la Mar Menuda que van quedar malmesos, ara s'ha compromès a remodelar tota l'avinguda de Sant Ramon de Penyafort.

El cost del projecte, que es portarà a terme l'any vinent, superarà el milió i mig d'euros. Pel que fa a la resta de desperfectes que va patir el municipi, ja han quedat solventats.

Finalment, a la platja de s'Abanell de Blanes ja no hi ha cap rastre del temporal gràcies a una actuació d'emergència. Paral·lelament, el consistori i Costes estan negociant la redacció del projecte definitiu del passeig. L'ajuntament confia en què les obres puguin començar a finals de l'estiu vinent i estiguin enllestides el 2011.

Els establiments situats a primera línia de mar, l'enllumenat públic i el mobiliari urbà van ser els més perjudicats pel temporal a Platja d'Aro. Aquest municipi ja ha recuperat la normalitat després d'una inversió de 300.000 euros. La resta de municipis del Baix Empordà afectats pel temporal també han recuperat el seu aspecte habitual.

Subvencions

Pel que fa a les subvencions, la majoria d'ajuntaments gironins que en un primer moment van haver de rascar-se la butxaca per fer les primeres reparacions, ja han cobrat les ajudes anunciades per les diferents administracions, ja siguin Estat, Generalitat o Diputació.