El Departament de Política Territorial ha repartit 10,2 milions d'euros a tot Catalunya en diverses convocatòries d'ajudes per subvencionar actuacions en àrees de muntanya. A les comarques gironines, la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa en seran les més beneficiades, tot i que el Pla de l'Estany, l'Alt Empordà i la Selva també rebran diners per a fer actuacions en camins rurals.

En primer lloc, la Generalitat repartirà 3,1 milions d'euros a les comarques de muntanya perquè puguin fer actuacions a la xarxa de camins, per tal de millorar els accessos a nuclis, habitatges disseminats i explotacions agràries, l'accés a punts d'interès turístic o paisatgístic, la creació i senyalització d'itineraris turístics i el manteniment d'urgència dels camins. Per fer tot això, la Garrotxa rebrà 412.000 euros, la Cerdanya se n'emportarà 351.658 i el Ripollès en rebrà 396.698.

Aquesta convocatòria, però, no va tota sola, sinó que està acompanyada d'una altra, dotada amb 1,3 milions d'euros, que també té com a objectiu la millora de camins i en aquest cas està adreçada als consells comarcals que tenen algun municipi en zones considerades de muntanya. Gràcies a aquesta convocatòria, l'Alt Empordà rebrà 46.000 euros, el Pla de l'Estany 15.000 i la Selva, 66.000.

Dinamitzar el territori

D'altra banda, la Generalitat també destina 5,5 milions d'euros a ajuts per a dinamitzar el territori de muntanya. En aquest cas, estan adreçades als ajuntaments i consells comarcals i tenen l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la població i impulsar el desenvolupament econòmic d'aquestes àrees. Per això, els diners serviran per condicionar equipaments lligats a l'economia productiva, de suport al sector turístic o de caràcter social, la millora integral dels nuclis, l'ordenació i valoració del paisatge i medi natural i la consolidació d'infraestructures d'electrificació i abastament d'aigua. A l'hora d'atorgar les ajudes, s'han tingut en compte factors com el grau d'incidència territorial, la generació de llocs de treball, la contribució a fixar població en els petits nuclis rurals i la inclusió de mesures de correció de l'impacte paisatgístic. Gràcies a aquesta línia, la Cerdanya rebrà 38.722 euros, la Garrotxa se n'emportarà 12.517 i el Ripollès en rebrà 37.790.

Finalment, la darrera línia d'ajudes servirà per contribuir a la neteja de les carreteres afectades per les nevades. En total, són 309.000 euros repartits entre 150 municipis de muntanya i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. D'aquests, 38.722 aniran destinats a pobles de la Cerdanya, 12.517 a la Garrotxa i 37.790 al Ripollès.