ns 150 vaixells de la flota d'arrossegament catalana es queden un mes a port. Són embarcacions de la Costa Brava i del litoral de Barcelona, excepte la flota de la ciutat, que aquest dilluns han començat un mes de veda biològica per regenerar les captures. 'És evident que hi haurà una mancança de peix fresc i de qualitat als mercats', ha afirmat el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries, Eusebi Esgleas. La veda durarà fins el 2 de març. 'Ho fem sobretot per preservar el producte estrella', ha explicat Esgleas que exposa que durant els mesos de gener i febrer solen capturar gambes petites que tenen poc valor comercial. 'És millor esperar i que la puguem capturar més gran', conclou.

Vaixells amarrats a port a Blanes, Roses, Palamós, Llançà, Port de la Selva, Arenys de Mar, Mataró, Sant Pol de Mar i Vilanova i la Geltrú. Aquest dilluns al matí la flota d'arrossegament dels ports del litoral de Girona i el de Barcelona no han sortit a feinejar. No ho faran durant un mes. Per primer cop, les flotes d'aquestes confraries fan una veda biològica que ha de servir per deixar 'reposar el mar' i que es regenerin les captures. Tarragona fa quinze anys que fa veda i els pescadors de Barcelona ciutat la faran durant el mes d'agost.

Eusebi Esgleas, el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, ha explicat que fins el 2 de març els pescadors aniran a l'atur i els armadors rebran un ajut econòmic. Tot i que Esgleas ha exposat que 'hi surten perdent' perquè si surten a feinejar els beneficis són més elevats, Martí Sans, el director general de Pesca i Acció Marítima, ha assegurat que les ajudes d'un milió d'euros en compensació per la veda deixaran al sector 'tranquil'. 'Aquesta veda es pot considerar com un pla de xoc per al sector de la pesca d'arrossegament a Catalunya. El milió d'euros d'ajudes que paguem van destinats als armadors', ha explicat.

'Els mariners tenen les prestacions d'atur. Els que no tinguin atur tindran compensacions a través de la seva confraria, que les rebrà de la direcció general de Pesca', ha declarat Martí Sans. 'A altres punts del país tenen atur i també una ajuda, aquí també hauria de ser igual', ha afirmat Esgleas que posa sobre la taula que preveuen fer com a mínim un mes de veda un cop l'any. 'La idea seria fer-la durant dos mesos, però entenem que és difícil en aquesta conjuntura econòmica', lamenta el president dels pescadors.

El vicepresident de la confraria de pescadors d'Arenys de Mar i portaveu de la flota d'arrossegament, David José Comi, ha lamentat que un mes de veda no és suficient per regenerar les espècies i recorda que la pesca d'arrossegament no és l'única amenaça de la biodiversitat. La contaminació o el retrocés d'algunes espècies són alguns dels exemples que exposa. Tot i que espera que aquesta veda serveixi per millorar les futures captures, ha recordat que entre l'abril del 2008 i el setembre del 2009, els mariscadors d'Arenys de Mar van fer una veda biològica per recuperar el banc de petxina lluenta.

Acabada la veda van denunciar que no havia servit per a res perquè durant la veda es van dur a terme processos de regeneració de platges mitjançant dragues que van malmetre l'ecosistema submarí.

Inversió de futur

'Fem la veda per mantenir la sostenibilitat del mar, sobretot es tracta de preservar el producte estrella, la gamba', Eusebi Esgleas ha explicat que aquesta veda d'un mes pretén ser una 'inversió de futur' perquè les captures es regenerin i 'continuem tenint peix fresc i d'alta qualitat'. El fet de fer la veda durant el febrer serà un benefici per a la captura de més prestigi del litoral, i és que Esgleas ha exposat que durant aquest mes els vaixells d'arrossegament solen capturar gambes petites que al mercat tenen poc valor comercial. Per això, preveuen que les captures de siguin millors perquè 'poden créixer i després es capturen més grans'. 'Esperem que surti bé i que es noti la regeneració del mar', ha conclòs Esgleas.

Eusebi Esgleas opina que als mercats catalans es notarà una 'mancança de peix fresc' perquè la flota d'arrossegament suposa un 10% del total de peix que es consumeix a Catalunya i són la meitat de les captures que fan les confraries catalanes. 'Faltarà peix fresc, que és el de qualitat', ha afirmat Esgleas. Tot i això, ha recordat als compradors que sí que trobaran peix fresc de la flota d'encerclament que portarà anxoves, sardines o verat i també les captures de les arts menors. Unes arts que també tenen interès en trobar fons per poder fer veda.