Les obres de reconstrucció de la muralla de Llevant de la Ciutadella de Roses han posat al descobert un refugi antiaeri de la Guerra Civil, del qual ja es coneixia l'existència perquè era visible un forat d'accés des de la muralla enderrocada als anys 50. Des d'ara, també és visible el túnel que donava a la ronda Miquel Oliva, que està en bon estat de conservació i que l'Ajuntament espera poder fer visitable. La població, segons explica l'alcaldessa, Magda Casamitjana (PSC), coneix l'existència d'altres refugis "oficials", un dels quals ja és visitable.

"Hi ha una porta que donava a la ronda Miquel Oliva Prat, la d'entrada, i tot un passadís on la gent s'anava acumulant entre costella i costella de la muralla", constata Casamitjana, que explica que s'havia construït buidant aquesta part de llevant de la muralla i fent un petit tancament. El tram del recinte fortificat a l'època en què es va construir el refugi, entre 1937 i 1938, encara estava dempeus. No va ser fins al voltant de 1950 quan es va dinamitar per construir-hi una urbanització de xalets que finalment no es va arribar a fer. Aquest any, amb un inversió de 750.000 euros, s'està reconstruint el tram de fortificació aprofitant els materials originals. Segons Casamitjana, ha estat justament durant els moviments dels grans blocs de pedra caiguts que s'ha pogut deixar completament al descobert no només l'entrada, sinó tota l'estructura d'accés i la galeria del refugi. "Sembla mentida la quantitat de gent que hi podia cabre", considera Casamitjana, que espera poder recuperar aquest element de la història i convertir-lo en el segon que es pot visitar per recordar els bombardejos viscuts a la població durant la Guerra Civil.

Buscant els refugis

L'alcaldessa remarca la importància de comptar encara amb persones que poden donar testimoni d'aquella època. De fet, amb la memòria oral i els historiadors, estan buscant tots els refugis, diu Casamitjana. Se'n coneix l'existència de quatre, i un cinquè que no es va acabar de construir. Només un d'ells, a la plaça de la Pujada de l'Escorxador, és avui visitable.

Roses va ser la primera població de les comarques gironines que va ser bombardejada. Això va succeir el 30 d'octubre de 1936, sorprenent els veïns en caure els trets de canó des del vaixell Canàries, però l'aèria va ser posteriorment l'atac més utilitzat. La població tenia poques opcions de defensa: o marxar o intentar refugiar-se als afores o sota terra. La Ciutadella va ser un dels indrets on es va buscar l'aixopluc als sis princials bombardejos aeris que van seguir al primer atac.