Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al matí un veí d'Anglès de nacionalitat espanyola i 37 anys com el presumpte autor d'un robatori amb força que no ha estat un robatori qualsevol, sinó d'allò més original: l'home, presumptament, va escalar el campanar de la parròquia de Sant Martí del Castellar de Quart, va despenjar la campana, la va estimbar i un cop a terra la va recollir i, a pes de braços, la va portar fins a un cotxe i se la va endur -les cadenes que tanquen els camins de la finca estan intactes i per tant el cotxe es va quedar, com a mínim, a uns 50 metres de l'església-.

La peça -en un primer moment l'atestat dels Mossos d'Esquadra recollia que pesa 500 quilos, però finalment en pesa uns 130- va desaparèixer a finals de març del campanar de l'església i va reaparèixer divendres en els magatzems d'una empresa de compravenda de ferralla de Sils. Els responsables del negoci asseguren que els la va dur un home i els va explicar que l'havia trobat entre les runes d'una masia vella. Van veure-la bruta -té incrustades restes de ciment d'unes obres recents a les cobertes del temple- i no van malpensar. La policia no els atribueix cap delicte.

Mossèn Pere Bellvert, responsable de les parròquies de Llambilles i Quart, també està d'allò més content per la troballa i va voler destacar "la delicadesa de tracte, l'atenció i l'eficàcia" de la policia de la Generalitat. De moment, va explicar, la campana, que data de 1816 i té un gravat on es reprodueix la jaculatòria de l'Ave Maria, romandrà custodiada perquè ha quedat molt clar que Sant Martí del Castellar no és un lloc segur: la parròquia ha patit ja quatre robatoris i en un d'ells els lladres es van endur una valuosa pica baptismal del segle XVI; de manera que ahir la campana s'estava als peus de la imatge de Santa Margarida, a la parròquia de Quart.

"L'Ajuntament em va avisar el 28 de març que la parròquia era oberta. Vaig anar-hi i la porta no era forçada, sinó que l'havien obert per dins. Llavors em vaig fixar que faltava la campana. Devien escalar el campanar pels desnivells dels teulats i la van llançar": el perfil de la campana, explica Bellvert, va quedar nítidament marcat en el teulat de la casa adossada a l'església. La peça, efectivament, està esquitxada de ciment de quan es va refer la coberta del temple i ara el mossèn espera que, algun dia no massa llunyà, es pugui restaurar l'interior, decorat amb frescos florals.

La parròquia de Sant Martí del Castellar va ser fa anys un lloc molt sol·licitat per a casaments i cerimònies perquè el temple és "molt bonic", explica Bellvert, i a tocar hi havia un restaurant on es celebraven banquets. Des que el restaurant es va tancar l'indret està molt aïllat i tant les dues masies properes com la mateixa església han estat víctimes d'expolis i destrosses. Si el restaurant no es reobre la parròquia, que en temps antics va ser "molt poderosa" per la riquesa que els seus feligresos extreien de les grans finques rurals que l'envolten, restarà tancada, va explicar el mossèn.