El Banc dels Aliments de Girona preveu poder començar a repartir el menjar procedent dels fons de la Unió Europea i distribuïts per l'Estat espanyol a partir de principis de juny. De moment, el ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí ha anunciat que a partir d'avui es tirarà endavant la primera fase del programa de distribució d'aliments entre les persones més necessitades corresponent a 2010. Al llarg d'aquesta primera fase, es distribuiran 18 milions de quilos d'aliments destinats a col·lectius de persones necessitades, a les quals la seva situació d'exclusió econòmica i social els impedeix accedir de forma regular als aliments.

El Programa de distribució 2010 s'ha vist marcat per l'especial conjuntura dels mercats agraris de la Unió Europea, i en particular del sector làctic, la qual cosa va endarrerir la seva aprovació a nivell europeu i va introduir noves restriccions per donar prioritat a la llet. El programa està finançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia, i compta, en el cas d'Espanya, amb un pressupost de més de 52 milions d'euros. Durant aquesta primera fase, es repartiran 18 milions de quilos d'aliments a través de la Creu Roja espanyola, Càritas i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments.

Cereals, llet, mantega i sucre

En total, el programa posa a disposició de l'Estat unes 181.000 tones de cereal, 9.335 de mantega, 1.603 de llet desnatada en pols i 3.483 tones de sucre, tots procedents dels magatzems públics d'intervenció. De la mateixa manera, la Comissió Europea ha assignat a l'Estat gairebé 7 milions d'euros per a al compra directa d'arròs i cereals, que també es podran repartir entre els més necessitats.