L'estiu, la calor i les platges fan quedar enrere la nevada del 8 de març i tot el que es va dir aleshores. Des d'aleshores han passat quatre mesos i Endesa assegura que ha restablert tota la xarxa elèctrica afecada pel temporal de neu i vent que va assetjar durant un dia les comarques de Girona. Especialment la Selva, Gironès i Alt i Baix Empordà. Els Consells Comarcals, davant la sensació de vulnerabilitat, van decidir fer front comú davant la companyia i traslladar-hi, en nom de tots els municipis, les seves exigècnies per evitar un nou caos a la província per una inclemènia meteorològica. Aquest dijous, si els plans d'Endesa n0 varien, obtindran la resposta a les seves demandes que esperen des de fa quatre mesos.

La presidència de la Diputació de Girona comunicava als presidents dels Consell Comarcals, a petició de la companyia elèctrica, la convocatòria d'una reunió pel pròxim dijous. Serà el mateix director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, qui comunicarà als presidents dels ens supramunicpals les compensacions i les mesures que s'han decidit portar a terme.

La presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Cristina Alsina, espera que Endesa vingui "amb el pa sota el braç". Recordava que entre les compensacions que es van posar sobre la taula de forma consensuada hi havia 1,5 milions d'euros, assegurar el subministrament elèctric de forma permanent i amb generadors elèctrics situats en punts estratègics com per exemple en ajuntaments, ambulatoris, equipaments municipals i llocs d'acollida.

També se'ls va exigir -apuntava Alsina- inversions per renovar la xarxa de mitjana i baixa tensió i en els mateixos municipis, en un termini màxim de 5 anys i el soterrament de les línies elèctriques properes a les vies de comunicació, ja siguin viàries o ferroviàries.

Una xarxa a millorar

A l'espera que es resolgui les demandes de les administracions, i mentre es resolen els casos dels abonats particulars, la companyia de distribució elèctrica ha realitzat aquesta setmana una inspecció aèria per valorar l'estat de la xarxa a la província de Girona. Endesa va volar en helicòpter per sobre de 2.500 quilòmetres de línies on es van detectar uns 50 punts febles a l'estesa de mitjana tensió.

Ara es planificarà un calendari d'actuacions per corregir aquestes anomalies. Aquesta revisió ha suposat per la companyia una inversió de 232.275 euros.