L'estany de Sils torna a tenir exemplars de milà negre (Milvus migrans) que opten per aquesta zona humida selvatana per nidificar després que en 40 anys això no s'hagués pogut observar. Aquest rapinyaire fins ara només havia estat un migrant especialment durant la primavera i alguns estius, però en cap cas no eren reproductors.

Naturalistes que observen aus en aquesta zona humida selvatana n'han comprovat aquesta nova pràctica i de fet, asseguren que a principi d'aquesta primavera com cada any van aparèixer una desena d'exemplars i va ser durant la segona meitat del mes d'abril quan ja es va observar una parella realitzant vols nupcials i pocs dies després van iniciar la construcció del niu.

I a més, afirmen que és la primera evidència segura de reproducció d'aquesta espècie a la comarca des de fa dècades. I és que el milà negre ja havia nidificat a la plana de la Selva i a altres localitats de la comarca fins a la dècada dels 70 del segle passat, on era present en zones humides com l'estany de Sils i els prats de Sant Sebastià, a Caldes de Malavella, i en els boscos de ribera tant de la plana com de l'interior de la comarca, on s'alimentava bàsicament de peixos morts o malalts, insectes, petits vertebrats i animals morts. La pèrdua d'hàbitat, la persecució il·legal i l'ús de verins, però, el van fer desaparèixer i va esdevenir una espècie rara present únicament durant els passos migratoris.

Nidificacions a Girona

Tot i que a la Selva fa 40 anys que no hi nien, els milans negres es poden trobar en d'altres localitats properes a la comarca. En concret, durant la primavera del 2008 una parella va iniciar la nidificació a Cassà de la Selva, també hi ha indicis de cria a Llagostera, i enguany també ha nidificat una parella al municipi de Tordera (Maresme).

La població catalana de milà negre ronda el centenar de parelles nidificants, i segons els naturalistes de Sils, sembla estar patint un declivi poblacional en les darreres dècades i per aquest motiu, donen especial valor a les noves nidificacions a l'estany de Sils i les consideren una una bona notícia per a l'espècie i la seva conservació.