Veïns amb cases de segona residència de Tossa de Mar denuncien que l'Ajuntament els fa pagar més pel rebut de l'aigua perquè no estan empadronats. Segons la portaveu d'uns 15 veïns que s'han aplegat en comissió per donar a conèixer aquesta «injustícia», les factures són entre 30 i un 50% superiors a la resta de vilatans.

Maria Àngels Jiménez afegeix que amb aquesta actuació «ens toquen la butxaca però també ens toquen l'orgull i la dignitat», lamenta la veïna que critica que senten que els tracten com a ciutadans de segona. En canvi, l'Ajuntament de Tossa assegura que l'únic que paguen de més els veïns no empadronats són vuit euros en concepte de renovació de la infraestructura i que és perquè durant l'any paguen menys pel consum.

A més denuncien que, en els nou rebuts, especifiquen que són veïns no empadronats i els cobren fins a un 50% pel consum. M. Àngels Jiménez es lamenta de la situació i afegeix que l'Ajuntament creu que «com que tenim segona residència pensen que tenim més diners i ens cobren més».

Els veïns ja han fet arribar les seves reclamacions a l'Ajuntament de Tossa i al Síndic de Greuges i Jímenez explica que des del consistori «diuen que ve d'un acord del ple de febrer i que ha seguit els tràmits que ha de seguir, però ningú ens ha informat de res». A més, aquesta critica que l'única informació que han rebut ha estat a través d'una carta unida a la factura que explica de forma «incomprensible» l'apujada de la factura.

Recollida de 1.000 firmes

A més de denunciar-ho, aquests veïns també han recollit 1.000 signatures i han penjat pancartes arreu de la població denunciant la situació. Des de l'Ajuntament s'argumenta que l'apujada de la factura ha estat generalitzada a tots els veïns i que l'únic que paguen de més els que no estan empadronats són 8 euros de comptadors. La tinenta alcalde, M. Teresa Moré, afirma que «hi ha hagut una renovació de la canalització i això s'ha de pagar, hem pensat que cobrant més per comptador equilibrem la despesa perquè els veïns de segona residència paguen menys en consum a l'any».

El cas és que l'any 2007 el consistori i la companyia d'aigua van signar un conveni de renovació de la canalització, obres que han costat més de 7 milions, i que tot i que l'ACA n'assumirà una part, els veïns han de pagar la resta. Segons Moré, l'antic govern va pactar un augment de la factura «molt superior» a l'actual i que s'havia d'aplicar de forma immediata, quan l'actual govern va entrar a l'Ajuntament van renegociar el conveni per evitar una apujada tan accentuada. Ara, es paga pel consum -0,85 euros per metre cúbic si en consumeixen entre 15 i 20, 0,95 si en consumeixen entre 20 i 25 i 1,10 si en consumeixen més de 25-, i els veïns empadronats paguen un cost de 4,22 euros per comptador, mentre que els no empadronats en paguen 12,64.