Els fons europeus permetran mobilitzar més de 22 milions d'euros d'inversió pública a les comarques gironines fins al 2013. Aquesta xifra resulta de les subvencions directes de la UE i la inversió de les administracions catalanes i l'Estat, i que es destinarà a recerca i innovació, a més de finançar infraestructures i projectes de medi ambient i desenvolupament local i urbà.

El suport a la recerca, la innovació i el desenvolupament a la demarcació es concreta en 4.328.319 euros, distribuïts entre l'Equipament científic de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (1.684.750?) i el Cluster Tic Media de Girona (1.020.400,50?).

Pel que fa als 4.328.319 euros destinats als projectes relacionats amb el Medi Ambient, destaquen els ajuts comunitaris destinats a la gestió de qualitat per a un turisme actiu perdurable (1.168.784 ?) i al projecte europeu OTRAC, el Desenvolupament d'una Organització Transfronterera reproductible del tipus Raça/territori/producte per al desenvolupament d'una economia sostenible a l'àrea pirineica (1.383.700,83?).

En el cas del desenvolupament local, es destinaran més de 8 milions d'euros a Escena Catalana, per exemple.

3.265 milions per Catalunya

Els fons que la Unió Europea destina a les regions, de fet, han portat a Catalunya (entre 1989 i 2013) 10.392,41 milions d'euros. Aquest fons s'atorguen en règim de cofinançament, de manera que la UE finança entre el 30 i el 80% dels projectes i la resta es cobreix amb les aportacions de les administracions locals, la Generalitat i l'Estat.

Així, dels 3.265 milions d'euros que costaran els projectes del període 2007-2013, Catalunya en rebrà 1.752 milions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el fons de Cohesió i el Fons Social Europeu.

El suport a la competitivitat empresarial i a la recerca i la inovació constitueix l'eix més importants dels programes d'ajuts de la Unió Europea, amb un total de 450,93 milions d'euros.

En total, la innovació, la recerca i el desenvolupament concentra el 60% dels recursos previstos pel FEDER fins al 2013.

Amb l'aportació de la Generalitat de Catalunya, l'administració local i l'administració central, representaran una inversió total de 895 milions d'euors.

En aquest àmbit, s'ha aprovat el finançament de projectes com l'ampliació de l'Institut Català d'Investigació Química, la construcció del Parc ICARIA d'Investigació en ciències socials i humanitats de la UPF, l'equipament de l'Institut de Ciències Fotòniques, entre d'altres.

El segon objectiu prioritari és el desenvolupament local i urbà, que representa un 20% dels recursos previspos pel FEDER.

L'altre objectiu rellevant dels fonts europeus és el medi ambient. En aquest àmbit hi ha aprovats 391,50 milions d'euros d'ajuts de la UE.

En les infraestructures de transport, la Comissió Europea acaba d'aprovar el finançament del projecte de l'estació intermodal del Prat de Llobregat, que connecta l'aeroport, el tren d'alta velocitat i els servei de trens de rodalies, i que rebrà 20,66 milions d'euros del FEDER.

A més, la Unió Europea subvencionarà el 40% de la construcció del carril BUS-VAO a l'accés a Barcelona per la C-58, que té un cost total de 115,45 milions d'euros.