El soroll de sirenes de bombers i policia va alertar ahir al matí els veïns de l'Estartit, però no era res greu: es tractava d'un simulacre. El port del poble va ser l'escenari escollit per fer un exercici d'emergència en què va simular-se un vessament d'hidrocarburs. L'objectiu del simulacre va ser posar a prova els plans d'autoprotecció del port, el Pla de contingències i el Pla d'actuació municipal. En el supòsit d'emergència hi van intervenir mitjans humans, marítims i materials per tal de fer front a les suposades incidències per contaminació marina.

L'exercici va consistir en simular l'aparició d'una fuita de carburant en el dipòsit de la benzinera situada al moll Central del port. Un cop emès l'avís d'emergència, van acudir els cossos de seguretat per regular els accessos. Després, va buidar-se i segellar-se el dipòsit de carburant a terra. Mentrestant, a l'aigua va fer-se una estesa de barreres per encerclar i contenir el vessament. També van estendre's barreres entre els molls per confinar l'hidrocarbur vessat, i evitar l'extensió de la taca a d'altres sectors. En el simulacre hi van participar equips de primera intervenció de l'autoritat portuària, dels cossos i forces de seguretat i de les entitats següents: Ports de la Generalitat, Club Nàutic Estartit, el cos de bombers, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Ajuntament, Guàrdia Civil del Mar i Salvament Marítim i Petrocat.

En acabar, els grups que hi van prendre part van valorar de manera positiva i constructiva l'exercici dut a terme, ja que els va permetre comprovar el funcionament i la coordinació dels diferents efectius participants.