La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ha tancat el 2010 amb una mitjana d'ocupació situada entre el 65% i el 70%, xifres que consideren "baixes" malgrat que, al final, la mitjana d'ocupació durant el Nadal s'ha incrementat en algunes zones. Segons han fet públic en un comunicat, el 2010 ha estat un any "difícil per a la supervivència del sector de l'hostaleria i el sector turístic". Per això, demanen al nou Govern de la Generalitat que constitueixi una "forta direcció general de Turisme amb un important pressupost" per portar a terme accions que fomentin la promoció turística de Girona.

Pel que fa a la campanya de Nadal, la Federació ha comprovat que la mitjana d'coupació des del 24 fins al 31 de desembre ha augmentat en algunes zones. En el sector hoteler, per exemple, l'ocupació de Girona i Radial i Selva Inerior s'han superat en un 10% respecte a les previsions, situant-se en un 40%. Tot i això, les zones que han comptat amb una major ocupació han estat les de muntanya, amb mitjanes del 80% i el 90% a la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya. La Federació ho atribueix al fred i al bon temporal de neu, que han permès que molts hotels ubicats prop d'estacions d'esquí hagin col·locat el cartell de "complet". En canvi, a la Costa Brava Centre, l'Alt Empordà i la Selva litoral hi ha molts establiments que han aprofitat el Nadal per tancar les seves portes, de manera que les reserves no han augmentat respecte a les previsions i l'ocupació s'ha mantingut en un 30%.

Una cosa similar ha passat amb els restaurants, ja que molts també han optat per descansar durant els dies de Nadal. Als que han mantingut les portes obertes, tanmateix, no els ha anat del tot malament, ja que el nombre de reserves s'ha incrementat un 10% respecte a la previsió, tenint en compte que molta gent ha trucat per demanar taula a última hora. Així doncs, la mitjana de reserves als restaurants gironins ha oscil·lat entre un 40% i un 50%.

Pel que fa al conjunt de l'any, però, no ha estat precisament bo per a l'hostaleria i el sector turístic, que han vist com el final d'any els ha salvat una mica la situació. Així, el pont de la Constitució i les vacances de Nadal han estat dates bones per a l'ocupació hotelera de zones de muntanya com el Ripollès i la Cerdanya, perquè el fred i el temporal de neu han provocat que els amants de l'esquí hagin pogut començar aviat la temporada.

En canvi, el sector de la restauració ha patit directament les conseqüències de la crisi, ja que la mitjana de reserves de tot l'any en les diferents àrees de la província de Girona no ha superat el 50% del total de l'ocupació. "La tendència de la societat de sortir a dinar o sopar habitualment ha baixat a gran escala, la qual cosa ha provocat que els restaurants tinguin un baix nombre de comensals", assenyalen en el seu comunicat. Caldrà veure, doncs, si el 2011 porta millors notícies als hotelers i restauradors gironins.