Les 150 plantes de marihuana que els Mossos d'Esquadra van trobar en una finca de Lloret de Mar eren de l'associació La Maca, que destribueix cànnabis per a fins terapèutics i lúdics. L'entitat denuncia que l'actuació de la policia va ser "desproporcionada" i que no els van voler agafar la documentació de la seva entitat. Cal recordar que els fets es van produir el passat 13 de setembre, quan els Mossos van trobar 150 plantes de marihuana en una casa de Lloret i van detenir tres persones, a qui es va acabar deixant en llibertat amb càrrecs.

Les plantes, doncs, no eren de particulars per a tràfic, sinó de l'associació La Maca, que és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu la distribució del cànnabis de manera legal als seus consumidors, tant per fins terapèutics com lúdics. Des de l'entitat denuncien a través d'un comunicat que l'actuació de la policia va ser "desproporcionada" i que no van voler agafar la documentació acreditativa de l'associació. Per això, emprendran accions. "Estudiarem les mesures legals i reclamacions que poguem realitzar en un futur per subsanar les pèrdues i els danys soferts", afirmen en el comunicat. Es va detenir el jardiner de la plantació, un amic seu i, posteriorment, el president de l'entitat que va anar a comissaria per explicar el cas.

La situació d'aquestes associacions és complicada, perquè no està regulada. S'acullen a una forma jurídica, que és el "consum compartit" i cada jutge decideix en cada cas, va explicar el president de l'associació, José María Afuera, que va destacar que les entitats com la seva es troben en un "limbo". "Els policies fan la seva feina i els que decideixen són els jutges", va afirmar.

Actualment, segons el seu president, l'associació té 533 socis i una llista d'espera "llarguíssima". Hi ha dos tipus de socis: els que ho fan amb fins terapèutics i els que ho fan de manera lúdica. Per entrar a l'associació cal ser major d'edat i tenir una autorització mèdica, en el cas terapèutic; i, en el lúdic, cal haver consumit abans, no et pots iniciar dins, i que un soci et faci una invitació.

La marihuana, extreta de diferents cultius propis, es distribueix gairebé a preu de cost entre els socis, que paguen una quota. Així, doncs, l'associació, d'àmbit català, té diverses plantacions a Barcelona, Martorell, Gandesa i aquesta de Lloret, entre d'altres, que són propietat dels socis. I els cultius compten amb un jardiner, a sou de l'associació, que cuida les plantes. A més, l'entitat també té doctors que determinen si les persones que volen entrar a l'associació ho poden fer i no tenen contraindicacions per l'ús de la marihuana.

Finalment, des de l'associació s'han reunit amb la Generalitat per demanar que es dugui a terme un informe jurídic que analitzi la viabilitat de les associacions com la seva i es regularitzi. De fet, segons Afuera, a Catalunya hi ha unes 40 associacions similars a la seva i va recordar que al País Basc s'estan fent tràmits per regularitzar.