durant els darrers dies s'estan organitzant a diversos municipis activitats per celebrar la Setmana de la Mobilitat, esdeveniments que aposten per promoure tot tipus de mitjà de transport que no tingui res a veure amb el cotxe. Xerrades, sortides en bici, classes d'educació vial... Com ja és ?tradicional durant uns dies, o més aviat unes hores, la població agafa consciència dels avantatges de deixar el cotxe a casa. Però aquest ?canvi de mentalitat és passatger. Fugaç.

Però compte, que quan parlem de mobilitat és fàcil fer demagògia i criticar tots aquells que fan un ús excessiu del cotxe i col·lapsen els municipis. Figueres en seria el principal exemple a l'Alt Empordà. Però què fa Figueres per lluitar contra aquesta situació i minimitzar-ne els efectes? I els figuerencs? Qui estigui lliure de culpa que llenci la primera pedra.

Aparcaments dissuasius n'hi ha a totes les entrades de la ciutat però mai han acabat de gaudir d'una acceptació destacable. Es fan servir, sobretot, durant l'estiu i poca cosa més. La connexió és bona amb el centre? La freqüència de pas del transport urbà és prou atractiva? Són aparcaments mínimament il·luminats i segurs? En tots aquests aspectes hi ha molta feina a fer.

Si en zones d'estacionament hi ha deures... si ens centrem en fomentar l'ús de la bicicleta gairebé ni ens hi hem posat. La peça clau sobre la qual hauria de girar tot aquest projecte seria l'existència d'un carril bici que circulés per tota la ciutat i connectés amb tota l'àrea metropolitana. Allò que als polítics els agrada anomenar Sistema Urbà de Figueres. Carrils bici pocs, mal connectats i poc respectats.

Però no només l'administració és culpable dels problemes de mobilitat que patim. Individualment tots aportem el nostre gra de sorra al caos circulatori. Tot i que s'ha denunciat des de fa anys, tot i que s'ha intentat fer pedagogia, tot i que s'han fet campanyes per promocionar l'ús del transport públic... ?Continuem agafant el cotxe per anar a comprar el pa, el diari o deixar els nens a l'escola tot i que vivim a cinc minuts. La Setmana de la Mobilitat serveix per recordar a la població que hi ha vida més enllà del cotxe i poca cosa més. La setmana vinent les bicis tornaran a criar pols.