El Centre d'Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS), una organització de professionals de la sanitat, va denunciar ahir que la fragmentació de l'Institut Català de Salut (ICS) en filials és "contrari a l'eficiència" i contradiu la tendència dels governs a concentrar empreses públiques, a més respondre a una "reivindicació històrica de la patronal privada del sector sanitari".

Aquesta organització no governamental, fundada el 1983 per un grup de professionals de la medicina i de les ciències socials com un centre de reflexió sobre la sanitat, ha consensuat un document, fruit del debat de facultatius i ciutadans, que posa en qüestió el projecte iniciat per l'ICS per dividir-se en una vintena d'empreses filials.

El document sosté que "la fragmentació de l'ICS, reivindicació històrica de la patronal privada del sector sanitari, serà el principi de l'ensorrament dels principals valors del nostre sistema sanitari públic".

CAPS adverteix que la reestructuració de l'ICS posa en perill valors principals del sistema, com el seu alt nivell d'equitat, la seva qualitat i eficiència i "el seu caràcter públic per no fer de la salut un negoci".

Contra l'argument de la gerència d'ICS que les dimensions d'aquest institut -l'empresa pública més gran de Catalunya- ho fa difícil de gestionar, CAPS sosté que és un criteri "contrari a la tendència a la fusió d'empreses públiques, no renyida amb més autonomia de gestió". A més, "la fragmentació empresarial en sanitat és contrària a l'eficiència i a l'estabilitat", segons el document del CAPS.

L'Institut Català de la Salut

El consell d'administració de l'ICS va aprovar el 23 de febrer passat la creació de dues empreses filials, una per a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida i una altra per a 26 equips de primària de les comarques de Girona, amb la finalitat de que puguin actuar com concertades i puguin disposar d'autonomia de gestió.

El Centre d'Anàlisis i Programes Sanitaris rebutja aquest canvi, que els anys vinents s'aplicarà progressivament a la resta d'equipaments de l'ICS, perquè "el minifundisme empresarial de la sanitat catalana concertada ha estat negatiu per a la reducció de costos del conjunt del sistema".