La comissió territorial de Patrimoni també ha aprovat un parell d'assumptes que afecten la comarca de la Selva, als municipis de Breda i d'Amer. D'una banda, Patrimoni ahir va aprovar un expedient entrat per la via d'urgència, i en el qual es demanava que s'autoritzés la protecció de la façana de l'església de Santa Maria de Breda. D'aquesta manera, la Comissió va donar llum verda a unes obres per valor d'uns 7.000 euros corresponents a la neteja, el segellat i la protecció dels elements arquitectònics malmesos de la façana i al contrafort de l'absis. Davant el fet que la façana suposa un "perill" tant pels feligresos com pels vianants, Patrimoni va permetre aquestes obres d'urgència a l'espera que es presenti un projecte "més ambiciós" lligat a la rehabilitació de tota l'església, i en especial la façana, segons va valorar Antoni Baulida.

D'altra banda, la Comissió de Patrimoni celebrada ahir també va autoritzar amb condicionants el projecte d'arranjament de la plaça de la Vila i els espais de sotavoltes d'Amer, un espai que no ha estat remodelat des dels anys 80. Les actuacions inclouen la reparació de la pedra artificial malmesa de la plaça i la remodelació dels bancs, un punt que ha rebut una condició de Patrimoni. Els bancs actuals són de pedra i l'Ajuntament els volia canviar per uns de fusta. Per no alterar la imatge de la plaça, la comissió territorial de Patrimoni demana que es mantinguin els de pedra i que si un cas es revesteixin de fusta. acn girona

La Comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verda a la descatalogació de l'estació del carrilet de Bescanó -al Gironès- com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), fet que permetrà l'enderroc de l'edificació i que se'n pugui fer una d'igual al costat. La Comissió ha canviat el dictamen del 2007, ja que aleshores no recomanava que s'enderroqués l'estació pel seu interès patrimonial.

La "deixadesa" ha fet que l'immoble hagi quedat en estat ruïnós i per això ara es permet l'enderroc, segons va argumentar el director dels serveis territorials de Cultura de Girona, Antoni Baulida.

Motius del canvi d'opinió

L'estat de "deixadesa lamentable" que presenta actualment l'estació de Bescanó ha propiciat que ara Patrimoni hagi permès que es descatalogui com a BCIL l'edificació, que es troba situada al costat del carril bici entre Girona i Olot. Aquest cas ja ha passat diverses vegades per Patrimoni i fins i tot la catalogació com a BCIL havia estat revocada per sentències. Actualment, però, l'estació tenia aquesta protecció però Patrimoni ha autoritzat que es pugui descatalogar per l'estat malmès que presenta. Així difereix de la decisió del 2007, ja que, tot i no ser considerat BCIL llavors es valorava el seu "interès patrimonial" i es denegava l'enderroc.

La petició perquè es descatalogui -feta a través del Consell Comarcal ja que Bescanó té menys de 5.000 habitants- ha rebut l'informe favorable, però amb el condicionant que es facin plànols i fotografies de l'edifici actual perquè l'estació que es construeixi al costat sigui "idèntica".

Una campanya engegada el 2007 per Entesa per Bescanó va recollir unes 1.700 firmes per evitar l'enderroc de l'estació. Entesa demanava la rehabilitació de l'edifici en contra de l'actuació proposada per l'Ajuntament.