Diversos organismes s'han unit per crear una comissió que vetlla per prevenir la proliferació de la mosca negra i el mosquit tigre a la demarcació de Girona. Es tracta de dues espècies que provoquen molèsties amb les seves picades i que fins i tot poden actuar com a transmissores de determinades malalties infeccioses.

La comissió està formada pels departaments de Governació i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Dipsalut, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, l'Ajuntament de Girona, el Servei de Control de Mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter i el Servei Regional a Girona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que n'assumeix la coordinació.

L'anomenada Comissió Tècnica pel control de vectors a les comarques gironines planificarà una estratègia comuna per a la prevenció de la proliferació de simúlids (mosca negra) i mosquits. El fet d'estar integrada per diferents organismes ha de servir per agilitzar l'intercanvi d'informació entre les diferents parts implicades i d'aquesta manera coordinar les mesures de prevenció per evitar les molèsties que puguin causar a la població.

La prevenció i control d'ambdues espècies es considera important per evitar les molèsties que provoquen amb les seves picades i també perquè poden actuar com a vectors de determinades malalties infeccioses -encara que la possibilitat és força llunyana en el mosquit tigre, i molt remota en el cas de la mosca negra.

A les comarques gironines la mosca negra es troba principalment als municipis situats a la vora del curs mitjà i baix del riu Ter. El 2004 va començar la lluita contra aquest insecte, aplicant tractaments per limitar el creixement de la població de larves al riu. En aquests 8 anys, la seva incidència ha disminuït notablement.

Pel que fa al mosquit tigre, com que per completar el seu cicle vital necessita temperatures superiors als 10 graus, es desenvolupa millor a la zona costanera ja que allà el nombre de mesos amb la temperatura superior a 10 graus és superior. En el control del mosquit es considera important la col·laboració de la població per eliminar els llocs potencials de cria.