PSC, ERC i ICV-EUiA van carregar ahir contra el Govern per la seva gestió de l'incendi de l'Alt Empordà, que ha deixat quatre morts i més de 13.000 hectàrees cremades, i li van retreure la falta de recursos per les retallades, que consideren que ha afectat a l'eficàcia dels operatius.

A la comissió d'Interior del Parlament, els diputats de l'oposició van citardeclaracions dels alcaldes afectats per l'incendi, com els de Terrades i Llers, que van afirmar que havien hagut d'afrontar el foc sols i que els bombers van arribar tard, i el conseller d'Interior, Felip Puig, va indicar que entén la crítica dels alcaldes, però que ell ha de tenir "una visió global i integral de l'emergència".

El diputat del PSC Xavier Sabaté ha assegurat que no es creuen que amb menys recursos es faci la mateixa gestió d'un incendi i ha criticat: "La disminució de les polítiques públiques d'aquest Govern ens retrotreuen a èpoques passades, també en temes de gestió forestal i incendis".

Des del PP, Pere Calbó va retreure també al conseller Puig que asseguré que amb menys efectius la resposta és adequada, i li va argumentar que "amb més recursos s'hauria pogut fer les coses amb més eficàcia i actuar més ràpid".

El diputat d'ERC Oriol Amorós va recordar a Felip Puig que és una temeritat reduir el pressupost davant una campanya complicada i li va preguntar: "Amb més sequera, boscos pitjor gestionats i menys recursos, com no poden augmentar les hectàrees cremades?". Tot i això, va demanar als consellers Puig i al d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que "rectifiquin" perquè cal mobilitzar més recursos.

El socialista Sabaté va assegurar que li provocava "hilaritat" la petició de Puig que la població denunciï als qui tirin burilles per la finestra del cotxe fotografiant-los i l'afirmació que analitzaran l'ADN de la burilla que va poder provocar el foc. En aquest sentit, va lamentar que no s'hagi parlat de "la verdadera causa", que els boscos estan bruts, en la mateixa línia del que va afirmar després el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch. Sabaté va insistir que no s'utilitzi la causa de la burilla i la petició de denunciar als qui les tirin per la finestra "per desviar l'atenció de la indignació dels afectats".

El popular Calbó va criticar les declaracions de Puig lamentant que Catalunya no tingui la seva pròpia unitat militar d'emergències en plena extinció.

El pitjor incendi en 14 anys

El diputat ecosocialista Jaume Bosch va considerar que aquest incendi "és el pitjor dels últims 14 anys" i va recordar que l'oposició no ha fet declaracions fins que ha estat extingit, a diferència del que va fer CiU en l'oposició amb l'incendi d'Horta de Sant Joan (Tarragona), quan ICV estava al capdavant d'Interior.

A més, també va reprotxar que en el segon incendi, el de Portbou, s'arribés tard perquè molts parcs no tenen suficients efectius i no s'ha impulsat l'acord per permetre tenir guàrdies de localització dels Bombers.Bosch va demanar recuperar un impost de Protecció Civil que greu a les empreses que generen riscos, que va impulsar l'anterior tripartit, al que Puig va assegurar que no ho imposaran perquè no tenen la "voracitat fiscal" dels ecosocialistes.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va reivindicar que s'apliquin les mesures recomanades després del foc d'Horta de Sant Joan, Terra Alta. També va aprofitar ahir la seva visita a Boadella d'Empordà per lamentar que el conseller d'Interior, Felip Puig, "tregui pit" i que el Govern mantingui una actitud "un xic prepotent" després del balanç "desastrós" que han deixat els incendis de l'Alt Empordà.

ICV-EUiA, PSC i ERC també van reclamar al conseller Puig que informi de qui va prendre la decisió de desviar el tràfic de l'AP-7 i la N-II per la carretera N-260 a Portbou, on es va produir el segon incendi i la tragèdia de dues persones mortes i diversos ferits greus.