Una turista francesa de 73 anys, que té un apartament al barri de La Plantera de Blanes, es va veure obligada a marxar de la localitat el 29 d'agost en trobar-se molt malalta i quan va arribar a França va ser hospitalitzada immediatament perquè havia agafat la legionel·la. La dona s'ha posat en contacte amb Diari de Girona per explicar que ha estat una de les afectades pel brot de legionel·la de Blanes. Segons va relatar ella mateixa, en ser hospitalitzada se li va ?diagnosticar una pneumònia severa per legionel·la després de tenir febres de 40 graus, una fatiga molt important i pèrdua de pes. Cal destacar que el període de covació de la legionel·la és de 2 a 10 dies, de manera que la turista francesa s'hauria infectat a finals d'agost, com la majoria de casos.

Segons va confirmar l'Agència de Salut Pública, el nombre d'afectats pel brot de legionel·la de Blanes ascendeix ja a 17 després que s'hagin conegut dos nous casos dels quals no s'havia tingut coneixement fins ara. Segons l'agència, un és el de la turista francesa i un segon que Salut no va voler revelar.

Del total d'afectats, segons fonts de l'agència, encara queda una persona ingressada a l'hospital Josep Trueta de Girona pel brot i la resta ja han estat donats d'alta. Salut va explicar que, com el cas de la turista francesa, alguns dels afectats es van adonar de la malaltia un cop ja eren als seus països, de manera que no es descarta que en pugui aparèixer algun més.

Dues fàbriques: positiu

Per altra banda, la investigació sobre el brot ja està arribant a la recta final i l'Agència ja té una hipòtesi després dels primers resultats. Segons avançava El País ahir, les mostres recollides en les torres de refrigeració de dues fàbriques de la localitat han donat positiu i podrien ser l'origen del brot. Les dues instal·lacions són Rodhia (química) i Nylstar (tèxtil), que es troben molt a prop de l'estació de tren i una davant l'altra. També s'ha trobat el bacteri en les instal·lacions del càmping on van aparèixer els tres primers casos, però un positiu allà no explicaria el brot, ja que només hi ha instal·lacions de baix risc, en què per contagiar-se cal estar molt a prop.

Salut va explicar que les altes temperatures de finals d'agost van fer aflorar la legionel·la que s'hauria allotjat en les dues fàbriques i des d'allà hauria infectat els turistes i residents de la zona dels Pins i la Plantera. De fet, segons la investigació, l'agència ha conclòs que tots els casos es van iniciar en la setmana del 20 al 26 d'agost, malgrat que els símptomes van acabar apareixent la setmana següent, fet que vol dir que es va generar en plena onada de calor.

Segons fonts de l'agència de Salut, ara s'està deixant passar el temps per comprovar que no hi ha nous casos i la setmana que ve, que ja faria 15 dies del darrer cas, es podria donar per tancat del tot el brot. A més, van explicar des de Salut, que a banda de les torres de refrigeració i el càmping, s'han desinfectat tots els llocs suceptibles d'estar infectats en un quilòmetre al voltant dels casos, com a tasca de prevenció.