La responsable del Parc Natural del Montseny considera que l'ampliació dels límits de la reserva de la biosfera és una oportunitat per al desenvolupament sostenible del territori.

Quin objectiu té una reserva de la biosfera com la del Montseny?

Quan ets reserva de la biosfera el que vols fer visible és que és possible fer un desenvolupament econòmic sostenible i no a costa del territori, sinó amb el territori.

Per què és tan necessària l'ampliació en aquest cas?

El 2010 des de la Unesco se'ns va dir que, si bé s'està treballant bé en aquesta reserva, que data del 1978, en canvi, van destectar que no té prou pes la població i que la zonificació no és prou vàlida i se'ns va dir que calia fer els deures.

Les reserves de la biosfera evolucionen però sempre tenen unes zones estipualdes?

Sí, compten amb una zona anomenada nucli que és la de més conservació i que en aquest cas seria el Parc del Montseny i, per tant, segueix la legislació pròpia de l'espai protegit. Llavors, hi ha una zona que es diu tampó on espermeten activitats però amb algunes condicions. I finalment, hi ha la zona de transició on es realitzen les activitats econòmiques corrents.

Què representarà per als municipis tenir tot el seu terme dins una reserva de la biosfera?

El que suposa és aplicar el concepte real de reserva, que és treballar amb més persones perquè fins ara només en teníem un miler dins. Amb tot, però, des del Parc del Montseny sempre hem apostat per treballar amb d'altres zones perquè la població local viu fora. L'ampliació permetrà treballar de forma conjunta molts temes com ara la selecció de residus, treballar amb programes de difusió cap a un territori més sostenible com ara sobre el canvi climàtic, entre d'altres.

Hi ha una manera gràfica d'explicar el futur de la zona?

La reserva de la biosfera no és un fre al desenvolupament sinó ?només cal veure-ho amb les illes de Menorca i Mallorca. Menorca és reserva de la biosfera i es pot veure la diferència entre les dues illes. Però això no vol dir que ?Menorca no tingui places hoteleres entre d'altres sinó que les té d'acord amb la capacitat del seu territori.