La concessionària Abertis estudia bonificar fins el 50% els camions que passen per l'autopista AP-7 en el tram que va de Girona a la Jonquera. Aquesta compensació té per objectiu descongestionar el trànsit de la N-II però el president de la companyia, Josep Lluís Giménez, va assegurar ahir que depèn dels diners de l'Estat per tirar-la endavant i que aquesta exclourà els trossos que passen per la Selva.

Segons el director d'Abertis, la companyia manté negociacions amb el Ministeri de Foment per bonificar només els camions perquè són els que presenten un risc de circulació més elevat, malgrat la situació actual de la N-II. Giménez va declarar ahir que els tres milions d'euros que Foment va incloure de més als pressupostos constitueixen "un bon punt de partida però són insuficients per poder aplicar la rebaixa del 50%".

El representant de la concessionària va justificar que la compensació serà del 50% i no del 100% perquè en un futur es pot acabar apovant l'Eurovinyeta a les vies gratuïtes. L'aplicació d'aquesta taxa medioambiental que grava els vehicles de gran tonelatge suposaria que els camions haurien de pagar per fer ús de les autovies gratuïtes i Giménez no veu "recomanable" que, en una situació així, els camions s'estalviéssin el 100% del cost del peatge de l'autopista.

La previsió d'Abertis i l'Estat és que la bonificació es faci en el tall d'autopista que va de Girona a la Jonquera, una zona on el mal estat de la N-II provoca nombroses cues i accidents. Però Foment no preveu que la rebaixa s'apliqui a l'AP-7 al sud de Girona tot i que allà també hi ha quilòmetres de N-II amb obres d'ampliació paralitzades.

Els tres nous accessos

Abertis calcula que les obres dels tres nous enllaços de l'AP-7 entre Fornells i Vilademuls estaran llestes a finals de 2013. Això permetrà que els vehicles que circulin per aquest tram que envolta la ciutat de Girona no hagin de pagar peatge.

Les obres s'acabaran mig any després del que va preveure Abertis fa vuit mesos. Així, l'enllaç de Sant Gregori (el primer dels tres nous) s'enllestirà el març de l'any que ve i passarà a denominar-se "Girona Oest", en part per evitar l'afluència de vehicles per aquest peatge si s'anomenés "Girona Centre". El següent enllaç en finalitzar-se serà el de Fornells de la Selva a l'estiu de 2013. I el de Vilademuls tardarà una mica més i entrarà en funcionament a finals de l'any que ve.

Tan bon punt s'acabin les obres els nous accessos entraran en funcionament i passaran a allargar la gratuïtat de la circumvalació de Girona. En mig any els vehicles podran circular gratis per l'AP-7 de Fornells a Sarrià (sortida Girona Nord), i en un any els peatges seran de franc fins a Vilademuls.