Un grup d'excursionistes de Maçanet de Cabrenys, el Senglanassos, està portant a terme obres de millora a l'ermita del Fau d'Albanyà per evitar que, a conseqüència del seu mal estat, s'acabi ensorrant. L'any passat van aconseguir recollir 1.248 euros, que han invertit en materials per als treballs de millora. Ahir es va portar a terme una jornada de treball amb voluntaris.

Les dues primeres jornades es van celebrar el 8 i 29 de desembre i han permès fins ara actuar a la façana nord, restaurar la Rosassa, consolidar la volta catalana i col·locar uns travessers a la nau. Ahir van continuar amb més millores i neteja a l'entorn amb un grup d'una quinzena de persones voluntàries entre les quals hi havia des de paletes experimentats en aquest tipus de reformes a lampistes o banquers. Un dels membres del grup, Lluís Genover, ha explicat que la idea és continuar fent més jornades de treball.

La iniciativa va sorgir per tal de poder preservar aquesta ermita romànica del patrimoni català que dóna nom a una cursa que organitza aquest grup de veïns, la Cursa del Fau. L'edifici religiós està en terme d'Albanyà però té molts vincles amb Maçanet. Se situa en un paratge proper al veïnat de Tapis, en una pista a la Serralada Bach-Grillera, en un "balcó de l'Empordà".

La Cursa del Fau transcorre en un dels trams per aquest paratge. L'any passat van decidir destinar un euro de cada participant a la restauració i els ajuntaments de Maçanet i Albanyà van fer també una aportació. La propera edició de la mitja-marató de 22 quilòmetres de la Cursa del Fau l'estiu vinent es tornaran a recollir fons. "La idea és que l'ermita estigui perfecta, però el primer pas era la urgència de consolidar-la per evitar que caigués", diu Genover.