Dinou artistes i voluntaris de la plataforma #focempordà, que va gestionar el Consell Comarcal, han decidit recollir fons per als afectats de l'incendi del 22 de juliol que encara no han rebut ajudes econòmiques. El grup critica que després de celebrar-se nombrosos actes solidaris, els diners es destinessin "a resoldre mancances que les administracions haurien d'haver resolt". D'altra banda, el Futbol Club Barcelona va fer entrega ahir a la mitja part del partit de Copa del Rei amb el Màlaga, 50.000 euros als alcaldes de l'Alt Empordà. Es destinaran a arranjar danys causats per l'incendi.

"La gent vol ajudar les víctimes i no vol que les aportacions serveixin per amagar la incompetència dels seus governants". Ho denuncien en un manifest el grup, on afegeixen que moltes veus crítiques "han estat silenciades o no prou escoltades". Consideren que es van desaprofitar els voluntaris i que "hem vist moltes dades, molts actes i mostres de transparència però quelcom no funciona bé quan hi ha molts afectats que nomes han recollit un munt de paraules i bones intencions". Lamenten que s'hagi oblidat el seu patiment per part d'una administració que no hauria complert amb el que deia. Estan elaborant un llistat de persones que necessiten diners per afrontar despeses com la destrucció de cases. Ni tan sols se'ls ha permès deixar de pagar el permís d'obres i en algun cas se'ls han cobrat les taxes per portar el material cremat a l'abocador.

L'Associació Emprodà Músic, el col·lectiu d'artistes, voluntaris de la plataforma #Focempordà com un dels arquitectes que va fer les taxacions dels desperfectes als damnificats, Josep M. Najes, i cap a una vintena d'artistes han signat el manifest. S'ha editat el disc Després de les cendres en solidaritat amb els damnificats amb interpretacions de peces creades i interpretades pels artistes Carles Garcia, Crossing, Herbert de Miranda, Iaraquè?, Irún, Joan Berenguer, Jordi Rubau, Juli Morell, Laia Vehí, Nenmagem, Nuxka Gratacós, Oscar Tanús (El Gato), Pablo Guirae trio, Pol Andreu, Robert Molina, Rusé Sala, Samuel Arderiu, The Pineapple, Tomàs Fletxa i Vicens Cànovas. El CD l'ha editat Indiket Music i tots els diners es destinaran als damnificats. A més, s'oferirà diumenge un concert de sis de la tarda a dos quarts de deu del vespre a la Cate de Figueres. Es dóna la circumstància que l'acte està patrocinat, entre altres, per l'Ajuntament de Figueres i el Futbol Club Barcelona. Justament el club va fer entregar ahir dels diners recollits durant la Festa del Rugbi Català a l'Estadi Olímpic Lluís Companys el 15 de setembre. Els diners es repartiran en projectes que els ajuntaments van presentar al Consell Comarcal per reparar patrimoni afectat per l'incendi. Els alcaldes empordanesos van recollir ahir els diners.