El Govern de Tossa de Mar -format pel TU i el PSC- va explicar ahir a La Nau davant dels veïns l'estat de les finances municipals aprofitant que s'està a punt d'arribar a la meitat del mandat. La regidora d'Hisenda, M. Àngels Pujals, va destacar especialment que ja paguen regularment a proveïdors després d'haver aconseguit liquidar "molts deutes". En aquest sentit, l'augment que es va fer de l'IBI i alguns prèstecs han permès eixugar el dèficit de 4,4 milions que hi havia a 2011, segons el Govern.

Cal recordar que l'actual govern, en el primer any de legislatura, ja va haver d'aprovar un nou Pla de Sanejament -el tercer en cinc anys- amb l'objectiu de millorar la situació econòmica, marcant l'austeritat com a via i buscant el reequilibri en les finances municipals. Per aconseguir-ho, a banda de la restricció, es va apostar per una forta pujada de l'IBI del 54%, a la qual se li va sumar la que va aplicar l'Estat. La situació, però, amb aquest increment dels ingressos ha permès anar eixugant el dèficit que era de 4,6 milions a finals de 2011, segons el Govern. I fins i tot reduir la pressió impositiva als ciutadans. En aquest sentit, segons va recordar el Govern ahir, per aquest any 2013 s'ha rebaixat un 11% l'IBI i no s'han tocat la resta d'impostos i taxes.

Pujals va destacar que s'està aconseguint el reequilibri: "En dos anys hem aconseguit donar la volta a la situació econòmica municipal. A juny de 2013 podem afirmar que hem superat la primera etapa. Hem liquidat molts deutes i l'Ajuntament ja paga regularment". La regidora també va destacar que ja tenen la liquidació del pressupost 2012: "El seu resultat inicial és positiu de 913.621 euros, senyal de la feina ben feta de control de la despesa, optimització de recursos, etc., però, un cop fets els ajustaments necessaris, el resultat que proposa l'Interventor és de -241.103 euros". En aquest sentit, a través d'una modificació de crèdit s'han inclòs "aquelles despeses d'anys anteriors que no tenien consignació pressupostària".

L'alcaldessa Gisela Saladich va assegurar a aquest diari que "la intenció del Govern és abaixar més l'IBI" de cara a l'any que ve, tot i que va destacar que encara no saben en quin percentatge. Dependrà, segons Saladich, de com vagin els comptes enguany i va reconèixer que els 300.000 euros que hauran de pagar el 2014 de la sentència de la Vil·la Romana "no ajuden". El total a indemnitzar és de gairebé un milió.