La Costa Brava rep gairebé el mateix nombre de visitants estrangers que fa una dècada. La població turística internacional d'aquesta àrea gironina va ser de 28.349 persones el 2011, mentre que deu anys endarrere havia arribat a 28.814. Si es divideix el nombre total de pernoctacions d'un any per 365 dies, la mitjana de turistes estrangers que visiten diàriament la Costa Brava (anomenada població turística) supera les 28.000 persones.

Segons un estudi del Banc Públic d'Indicadors Ambientals (BPIA), la població de turistes estrangers del litoral gironí ha quedat estancada en l'última dècada, a diferència d'altres zones costaneres espanyoles, on els visitants internacionals han crescut notablement. En concret, l'illa de Fuerteventura ha triplicat la seva població turística i la costa de Barcelona ha aconseguit duplicar-la. En canvi, la Costa Brava no ha augmentat la mitjana diària de visitants estrangers, malgrat que el 2008 va obtenir el millor registre dels darrers deu anys amb una població turística de 29.834 persones.

El mateix estudi del BPIA destaca que el nombre de turistes internacionals ha crescut el 2011, respecte a l'any anterior, a tots els territoris analitzats del litoral espanyol. Tot i això, la Costa Brava va aconseguir l'increment més petit, per sota d'un 1%, després de tenir una població turística de 28.119 persones el 2010 i de 28.349 un any més tard. Els responsables de l'anàlisi expliquen que les dades del litoral gironí són més moderades perquè es tracta "d'un destí turístic consolidat".

Massificació a les platgesUna altra investigació del BPIA (que gestionen tècnics del Ministeri de Medi Ambient) constata que Catalunya és la comunitat autònoma amb més massificació de visitants estrangers a les platges. Segons aquest estudi, cada quilòmetre del litoral català va concentrar 19.696 turistes internacionals el 2011. Amb 699 quilòmetres de costa, Catalunya va doblar els registres de la Comunitat Valenciana, que és el segon territori espa?nyol on es reuneixen més estrangers a les platges.L'anàlisi, que només comptabilitza les estades dels turistes de l'exterior, conclou que la mitjana estatal de massificació és de 6.365 visitants per cada quilòmetre de costa. Per tant, Catalunya lidera el rànquing de concentració de persones internacionals al litoral allunyant-se en més de 13.000 turistes de la mitjana espanyola. El 2011 es va incrementar la massificació respecte als dos anys anteriors, malgrat que les platges catalanes van assolir la màxima intensificació de visitants estrangers a la costa entre el 2005 i el 2008. El punt àlgid va ser l'any 2007, amb 21.807 turistes per cada quilòmetre de litoral a Catalunya.L'estudi també detalla que el 88,4% dels visitants internacionals opten per banyar-se a les platges espanyoles durant la seva estada. Una dinàmica que ha registrat una tendència a l'alça en els últims anys i que ha repartit el 83,4% de la massificació costanera entre cinc comunitats autònomes. Després de Catalunya i la Comunitat Valenciana, les platges amb més concentració de turistes estrangers per quilòmetre són les d'Andalusia, Balears i Canàries. Segons informen els autors d'aquesta investigació, les xifres demostren "el desequilibri entre els destins turístics costaners del nord d'Espanya i els del litoral del mar Mediterrani".

Catalunya és el destí preferit