La dinovena edició dels premis Mestres 68 ha reconegut el treball cooperatiu i innovador, l'ensenyament en valors i compromès de les mestres Victòria Mir i Carme Alemany, a més del projecte d'educació integral de l'escola Joan Riu, especialitzada en alumnes pluridiscapacitats. L'associació de docents gironins va entregar els guardons ahir a la tarda, en una sala d'actes de la UdG plena i amb la presència del director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot.

Amb aquests, Mestres 68 ja ha entregat 51 premis des de 1993. Un dels objectius principals d'aquests guardons és reconèixer socialment l'activitat d'individus i d'entitats que "normalment fan una feina callada i amb pocs recursos", tal com va manifestar Jaume Ametller, en la seva introducció dels premis i en representació de la UdG.

Una col·lega de Victòria Mir, Tere Gómez, va resumir la trajectòria professional de la premiada -de Tordera a Girona, primer a l'escola Prat de la Riba i després al Migdia- i va destacar la seva feina en l'educació en valors, el treball cooperatiu o amb alumnes d'altes capacitats. El delegat d'Ensenyament al Bisbat, Pere Micaló, va ressaltar la implicació de Mir en l'educació no formal.

La gerent del Consorci Sant Gregori, Anna Solés, va agrair el premi concedit a l'escola Joan Riu, pel "reconeixement que suposa a allò que fem", i va ensenyar el funcionament del centre als assistents mitjançant un muntatge audiovisual que recollia les instal·lacions, els serveis, els professionals i l'alumnat.

Finalment, la mestra Maria Antònia Canals -premiada el 1994- va destacar els aspectes que considera fonamentals de la personalitat de Carme Alemany: la seva condició de lluitadora i de generosa, a més de fer canvis pedagògics seriosos i pensats. Per a Canals, aquests trets "fan feliços els nens, ajuden a créixer la qualitat de les escoles i fan avançar el país".