El juliol d'enguany, que segons la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona ha esdevingut "el més dolent dels darrers anys", no ha estat negatiu per a tothom. De fet, entre el sector extrahoteler gironí, hi ha xifres en tots els sentits. Segons les dades de l'INE sobre els allotjaments extrahotelers, els càmpings són els més perjudicats pel juliol d'aquest any, mentre que les cases de turisme rural han estat les més beneficiades del segon mes en potencial de l'estiu.

En concret, les pernocatcions als càmpings de Girona han caigut el mes de juliol gairebé un 12%, respecte al mateix mes de l'any passat. La causa d'aquest descens de l'ocupació es deu a la baixada de les pernoctacions que s'ha produït entre els visitants nacionals i, sobretot, estrangers. De fet, el juliol de fa un any hi va haver 1.736.877 pernoctacions per part de turistes estrangers, mentre que aquest estiu la xifra ha baixat a 1.516.215. Pel que fa a l'ocupació per nit dels visitants nacionals, el juliol de l'any passat havia estat de 352.292 i enguany s'ha situat a 350.461.

Tot i això, si s'observen les dades dels càmpings gironins en funció dels viatgers, en lloc de pernoctacions, hi ha un repunt positiu perquè el número total de turistes espanyols s'ha incrementat. Els viatgers nacionals van ser 79.898 el juliol de fa un any, tot i que aquest estiu han estat 84.032 el mateix mes. En canvi, els viatgers estrangers sí que han disminuït notablement, ja que l'estiu passat se'n van comptabilitzar 184.162, tot i que aquest juliol només s'han registrat 176.745 turistes internacionals al conjunt de càmpings de Girona.

Dades més positives

L'altra cara de la moneda han estat les cases rurals gironines, que, segons l'INE, s'han endut la millor part del juliol plujós d'enguany. En aquest cas, totes les dades obtingudes són positives: les pernoctacions han pujat i els viatgers també. Així, l'ocupació per nit ha augmentat un 19% i el nombre de visitants un 26%. Aquest creixement ha vingut tant del turisme espanyol com de l'estranger. En total, s'ha passat de 48.546 pernoctacions fa un any a 60.183 aquest juliol. Igual que els viatgers, que l'estiu passat se'n van registrar 12.068 i el juliol d'enguany han arribat a 16.332 a les cases rurals de Girona.

Finalment, els apartaments turístics han viscut un juliol curiós. El nombre de pernocatcions s'ha reduït un 3%, malgrat que els viatgers s'han incrementat prop d'un 7%. Així, la causa d'aquesta baixada i pujada s'explica per la disminució notable de l'ocupació entre els turistes espanyols, que no ha estat compensada pel creixement de les pernoctacions d'estrangers. En concret, l'ocupació per nit dels visitants nacionals durant el mes de juliol ha passat de 151.779 l'estiu de fa un any a 104.638 enguany. Mentre que les pernoctacions dels turistes internacionals van ser l'any passat 482.017 i aquest juliol s'han situat a 508.374. Si s'analitzen les xifres per viatgers, aquesta diferència és menys accentuada. El juliol de fa un any, els apartaments turístics gironins van comptabilitzar 16.475 turistes espanyols, que enguany han estat 16.026. Pel que fa als viatgers estrangers, el juliol de fa un any van ser 53.155, tot i que el mateix mes d'aquest estiu s'han sumat 58.567 turistes internacionals a apartaments de Girona.