L'art contemporàni encabit dins les ermites romàniques servirà per la promoció de la Vall de Bianya. L'itinerari cultural anomenat Bianyal 2014 segueix les ermites de Sant Andreu de Socarrats, Sant Martí de Solamal, Sant Pere Despuig i Santa Margarida. El recorregut mostrarà instal·lacions audiovisuals, reliquiaris, ex-vots, fotografies inspirades en retaules barrocs en el context de les naus, absis i campanars medievals.

El camí i les obres seran explicades pels mateixos artistes: Anna Manel·la (escultures integrades a l'entorn arquitectònic), Job Ramos (instal·lacions audiovisuals), Narís Coderch (reintrepretacions dels reliquiaris), Clara Oliveras (fotografies inspirades en retaules barrocs), Quim Domene (pintures sorgides de la influència del paisatge) i Kenneth Russo (una aplicació de mòbil referent al farro).

El viatge culminarà amb una degustació gastronòmica preparada per Pep Nogué (cuiner i divulgador). Els viatges estan programats pel dissabte dia 11 d'octubre, a les 11 i a les 16 hores i pel diumenge dia 12 a les 11 hores. Ho organitzen l'Ajuntament de la Vall de Bianya i l'Associació Binari.

En el decurs de la presentacio del recorregut, Santi Reixach (alcalde de la Vall de Bianya per CiU) va valorar: "És una manera a través de la qual nosaltres podem explicar el romànic que tenim al poble, però integrat a les exposicions d'aquests artistes". Va afegir: "Per la Vall de Bianya és molt important poder-nos donar a conèixer i agrair la confiança que han tingut amb nosaltres".

David Santaulàlia (Associació Binari) va explicar: "La idea fer un itinerari i intentar parcialitzar els temes que es van trobant". Va precisar: "A mesura que trobem un element d'interès que sigui de caràcter natural, històric o patrimonial en farem esment i ho detallarem". Segons va dir: "Quan, arribem a alguna d'aquestes esglésies deixarem que siguin els mateixos artistes els que expliquin i detallin la seva obra". Va assenyalar que la tria dels artistes ha respost al fet que tots aborden la passió artística del l'aspecte contemporani i estan relacionats amb la Vall de Bianya.

Quim Domene

"Hi ha els artistes amb obra que pot lligar amb aquest tipus d'espais perquè ja treballen al voltant del tema espiritual -va explicar Quim Domene (pintor)- i d'altres que han fet l'obra expressament, com és el meu cas".

Així doncs, Domene ha fet l'obra expresament per a l'ermita de Sant Martí de Solamala. "M'he adaptat a les arquitectures de l'interior", va dir.

Domene va valorar que la Bianyal donarà prestigi a la Vall de Bianya.