Els ajuntaments gironins hauran d'associar-se amb empreses i universitats per poder optar a noves ajudes dels fons europeus Feder. La nova convocatòria, que es donarà a conèixer en breu i que s'estendrà fins al 2020, suposarà "un canvi radical" respecte a les anteriors, va precisar la delegada de Governació a Girona, Assumpció Rodríguez. No només perquè els ajuntaments no hi podran anar sols, sinó també pels projectes que volen impulsar, més centrats en reduir la pobresa o combatre el canvi climàtic. La Diputació de Girona va aprofitar per passar balanç de la convocatòria 2007-2013 dels ajuts europeus, que al territori s'han traduït en vuit projectes a municipis per una inversió global de 7 milions d'euros.

La nova convocatòria de les ajudes incloses dins el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (més conegut com a Feder) abraça el període 2014-2020. De moment, encara no se n'ha fet pública la convocatòria, però sí que ja es coneixen alguns detalls sobre els eixos que la marcaran. D'entrada, perquè els ajuntaments no hi podran optar en solitari, com passava fins ara. Europa vol fomentar la cooperació als territoris i, per això, demanarà als municipis que s'associïn amb privats (és a dir, empreses) i universitats per impulsar junts els projectes.

A més, la delegada de Governació a Girona, Assumpció Rodríguez, també va precisar que hauran de centrar-se en àmbits com ara la innovació i la recerca, la reducció del canvi climàtic, l'energia, la creació d'ocupació, l'educació i la reducció de la recerca.

En espera que es faci pública la nova convocatòria de fons Feder, la Diputació de Girona va aprofitar per passar balanç de la darrera, que ha comprès el període 2007-2013. En concret, es tracta d'una línia de finançament procedent d'Europa que ha subvencionat iniciatives locals innovadores o que fomentessin l'intercanvi d'experiències.

Al territori, això s'ha traduït en vuit projectes que, en total, han suposat una inversió de 7.016.661,38 euros. De tot aquest global, la meitat ho ha assumit Europa a través dels fons Feder; un 25% ha anat a càrrec dels ajuntaments i, el 25% restant, l'ha aportat la Diputació de Girona (que també ha obert una oficina tècnica per tutelar els diferents projectes).

A grans trets, els projectes que ja s'han traduït en realitat a la demarcació s'emmarquen dins el camp de les noves tecnologies (el 3D, l'e-administració) i els de l'emprenedoria i recerca (vivers d'empreses, investigació gastronòmica).