La plaça Major de Santa Pau es va convertir en Proverzo, el poble d'El Pregón, una pel·lícula de Dani de la Orden coproduïda per El Terrat Producciones i Atresmedia Cine, amb Berto Romero i Andreu Buenafuente de protagonites. Els dos actors ahir van entrar a la plaça Major al crit de "es roda, acció!". En aquell moment, la plaça Major es va convertir en l'estereotip del que a Europa es percep com el poble. L'important és que a partir de l'èxit del film Santa Pau es converteixi en el poble d'Europa. Una mena del Rímini dels any 30 que va inspirar Amarcord a Federico Fellini.

Era en el que confiaven els veïns que ahir van ser els primers a veure les escenes d'El pregón. "A veure -deia un dona- si la pel·lícula fa venir gent". Ho deia mentre els turistes del darrer dia d'agost caminaven pels carrers sotmesos a una intensa calor.

A la pràctica la pel·lícula ja ha donat beneficis al poble. Els productors van contractar centenars de persones per fer de figurants. Ahir ja se'n van poder veure alguns en el paper.

A l'aparcament que hi ha entre la part de les places i l'entrada ja es veien indicis de l'activitat cinematogràfica en forma dels camions del càtering. La primera plaça estava plena de camions i de vehicles de la producció i la plaça Major era l'escenari.

Al mig de la plaça, amb una pantalla blanca al darrere, tenia lloc la filmació. A banda i banda hi havia els habitants de Santa Pau, que tenien temps de mirar la pel·lícula, en un extrem hi havia els tècnics de filmació i sota d'un cobert els actors: Berto Romero, Andreu Buenafuente, Jorge Sanz, Goyo Giménez i Belén Cuesta.

Berto Romero i Andreu Buenafuente es van posar al mig de la plaça. Hi havia un grup d'escolars, vestits amb camisa blanca i pantalons negres. Seien al terra en pendent de la plaça de Santa Pau en fileres ben ordenades. No tenien res a veure amb el que són nens de poble. No van vestits ?igual ni el diumenge i menys de blanc i negre, i mai -pel seu compte- s'asseuen en fileres ordenades.

Berto Romero anava vestit amb una pantalons negres llampants i metal·litzats i Andreu Buenafuente vestia com una persona normal. Un polo de ratlles negres i verdes i uns pantalons curts per sota dels genolls.

Tant podia ser un turista, com un veí de Santa Pau. Amb mirada de curiositat caminava cap endins de la plaça. Mentre Berto Romero portava ulleres de sol, Buenafuente en portava de graduades. Tot i això encara havia d'allargar el nas i pujar el coll per veure bé l'actriu que se li apropava.

Era Belén Cuesta (Ocho apellidos catalanes, Intruders i Hierro). Una noia en el paper de mestra. També l'estereotip de mestra de poble. Una dona alta, jove, guapa i prima que semblava instruïda. Vestia de la manera senzilla que han de vestir les mestres de poble de les pel·lícules. Fins i tot John Waybe es casava o festejava amb una mestra. Un jersei taronja tapat fins al coll, sense mànigues i una faldilla de flors petites i discretes fins a sota genoll.

Quan va veure entrar a la plaça els dos actors principals, l'actriu va escampar els nens i es va apropar a Buenafuente i Berto Romero. Es veu que -segons l'escena- els coneixia d'abans. La noia els va explicar: "Ara, sóc la mestra d'aquest poble". Ells li van contestar: "Sí, bé...".

La mestra estava molt més emocionada que els seus interlocutors i semblava sorpresa de veure'ls. Tant es va emocionar que se'ls va abraçar. Va ser un enllaç a tres molt emotiu que es va acabar quan els dos actors van contestar: "Bé, bé..., ja està bé".

Va ser una escena important en el context d'un argument molt fet a la història del cinema. El retorn al poble de Cinema Paradiso de Giuseppe Totnatore o Volver d'Almodovar.

El guió de David Serrano mostra els dos germans Osorio. Un duet que havia arribat a dalt en el context de la música electrònica dels 90. Es van fer enemics i es van jurar que no es veurien mai més els rostres. Això no obstant, la crisi econòmica els va fer tocar fons.

Només la necessitat els va poder ajuntar i accepten un con?tracte que els obliga a fer el pregó de festes del seu poble: Proverzo.

La idea és arribar, fer el pregó i marxar cadascun pel seu lloc. Al poble ahir es van trobar amb Belén Cuesta. També hi trobaran plans secrets, fans i tradicions ancestrals. Si en la ficció sobreviuen al retorn a Proverzo ja serà molt. A la realitat ahir se'ls veia prou contents d'estar a Santa Pau.

El rodatge fa uns dies va començar a Barcelona. Ahir estaven a Santa Pau i en els dies propers faran escenes a altres llocs de la Garrotxa. També està previst que treballin a Sant Pere de Ribes i Sitges.