Gairebé el 30% de naixements gironins són amb mares de més de 34 anys

Fa una dècada, les parteres d'aquesta franja d'edat donaven a llum el 19% dels nadons nascuts a Girona

26.05.2016 | 16:13
Gairebé el 30% de naixements gironins són amb mares de més de 34 anys
Gairebé el 30% de naixements gironins són amb mares de més de 34 anys

En gairebé el 30% dels naixements registrats a la regió sanitària de Girona les mares tenien més de 34 anys. Segons les dades del darrer informe d'Indicadors de Salut Perinatal de Catalunya que ha publicat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que recull les dades de tots els nadons nascuts al país l'any 2014, en 2.101 dels naixements -un 29,3% del total- de la regió sanitària de Catalunya les parteres superaven els 34 anys.

Salut maternoinfantil


Tant la xifra de naixements com el percentatge que representen sobre el total ha anat pujant de manera progressiva en els darrers anys. Per posar un exemple, deu anys enrere, al 2004, van ser 1.378 naixements, és a dir, un 19,1% de tots els que es van produir als centres sanitaris públics i privats de les comarques gironines.

La tendència a l'alça del percentatge de naixements d'entre dones d'edats superiors als 34 anys també es dóna al conjunt de Catalunya, on la taxa se situa en un 36,2%. En la darrera dècada, apunta l'informe, el percentatge s'ha incrementat un 62,3%.

Segons la procedència de la mare, les dones autòctones i de països comunitaris que tenen fills amb més de 34 anys presenten una taxa més alta, un 40,4% i un 47,9% respectivament. En canvi, les dones de la resta d'Europa i Àsia que tenen fills per sobre d'aquesta edat presenten unes taxes més baixes, d'entorn del 20%.El retard de la maternitat
Les xifres de l´informe lliguen amb un estudi recent publicat al primer número de Perspectives Demogràfiques elaborat pel Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que porta l´eloqüent títol de «La infecunditat a Espanya: tic-tac, tic-tac, tic-tac!!!».

Signat pels investigadors Albert Esteve, Daniel Devolder i Andreu Domingo, assenyala que l´Estat espanyol encapçala el retard de la maternitat a Europa -entre el 85 i el 2012, l´edat mitjana de la primera maternitat ha passat dels 26 al 30,5 anys- i que el 25% de dones nascudes l´any 1975 no serà mai mare.

«Sorprèn el poc debat que genera que una de cada quatre dones acabi per no tenir cap fill, en contra de les seves pròpies expectatives i desitjos» en una societat preocupada per les conseqüències que l'envelliment de la població tindrà sobre les pensions, la viabilitat d'un sistema de salut universal, l'augment de la dependència o en la disminució de la població en edat de treballar, apunten els investigadors, que identifiquen cinc causes de la infecunditat.

Una d'elles és l´anomenada infecunditat desitjada, que són les dones fèrtils que no desitgen tenir fills i que són menys del 5%; en segon lloc, hi ha un 2% de dones que per raons biològiques no poden tenir fills (infecunditat primària); en tercer lloc, aquelles que poden i voldrien tenir fills però no s'ho plantegen perquè consideren que són massa joves (infecunditat normativa). En quart terme, hi ha les dones que tot i poder i voler tenir fills i estar en edats socialment considerades per ser-ho, ho posposen perquè no reuneixen les condicions familiars o materials òptimes (infecunditat transitòria) i per últim, aquelles dones que quan decideixen tenir fills no els tenen perquè no es queden embarassades perquè experimenten baixa fertilitat o infertilitat sobrevinguda amb l'edat.

Els investigadors indiquen que «tot apunta que els nivells de fecunditat actuals estan associats al retard de l´edat de la primera maternitat i les condicions materials i conjugals que envolten la decisió de tenir fills entre els 25 i 45 anys d´edat». L´endarreriment, diuen, es deu a la dificultat de reunir les condicions familiars i materials «que facin viable la maternitat, dificultats que obliguen a ajornar la decisió fins a unes edats en les que la fertilitat entra en rendiment decreixent, truncant els projectes reproductius de dones i homes». La maternitat competeix pel temps, a més, pel fiançament de les carreres professionals.

Com a conclusió, els autors afirmen que «com a societat, hauríem de plantejar-nos l´assignació de recursos a les nostres vides i incorporar la criança dels fills a les primeres edats com un pilar més de l´Estat del Benestar».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema