«Semblava que el foc passaria»

Rafael Borràs explica que va veure com començaven les flames i que dues persones les intentaven apagar

03.05.2016 | 07:20
Els responsables d´una finca a tocar la via on tenen animals que es van haver de retirar.

L'extensa fumarada del foc d'ahir al migdia a Llançà va posar en alerta en els primers moments els veïns del municipi i dels pobles de les rodalies, que encara recorden grans incendis en aquest territori. La tramuntana va ser la protagonista d'una lluita contra rellotge per aturar-lo. Finalment es va poder apagar amb poques hectàrees afectades i amb tres cavalls d'uns horts propers com a únics desallotjats. Els testimonis explicaven que les flames havien començat a tocar una barraca.

Els veïns de Llançà van viure amb angoixa els primers moments de l'incendi a tocar les vies del tren que va començar en una finca propera. El fum en zona forestal, unit al fort vent que bufava, va posar en alerta els que es trobaven a prop però també conductors que s'acostaven o veïns des dels balcons de casa seva. Les fotografies van córres ràpidament per les xarxes socials i alguns es van acostar per si calia ajudar. Al final, es va poder frenar amb força rapidesa i només es van haver de desallotjar els horts propers per seguretat.

Tres cavalls lligats als arbres del CAP de Llançà van ser dels pocs desallotjats. Pertanyen a Toni Gata, que té una finca entre les vies del tren i la N-260, a la zona coneguda com dels Caçadors. Els terrenys es veien amenaçats per les flames d'un dels flancs que avançava en direcció a Vilajuïga. Els van trucar perquè tenien molt a prop el foc i temien que poguessin saltar la via. "Teniem el foc molt a prop, i la via feia una mica de tallfoc, però hi havia molt de fum i els animals estaven molt esverats", va explicar. Per seguretat, els Mossos els van acompanyar a un punt més allunyat, on els animals estaven visiblement nerviosos. "El vent ha girat a mestral i amb la tramuntana hi ha hagut un moment que semblava que passaria", va relatar.

En el moment dels fets, a les barraques situades al peu de la via del tren hi havia alguns veïns que aprofitaven per passar-hi el dia. Des dels carrers propers, els veïns o treballadors de negocis com la benzinera asseguraven que la primera hora havien patit. Una parella amb un apartament cap al final del municipi va optar per apropar-se. "Twitter n'anava ple, i hem decidit venir a veure si necessitaven ajuda", va explicar la noia. A prop seu, entre els pocs que s'acostaven a l'estació hi havia en Josep Fernández, amb una finca que es va quedar a cinc centres metres de les flames. "No he pogut anar a la barraca perquè no ens deixen però hi he estat aquest matí i jo la tinc neta", deia aquest veí de Llançà que era a Figueres quan es va declarar el foc. Estava relativament tranquil perquè aquest any s'havia encarregat de fer un trencafocs, conscient dels perills d'aquest territori. Passat l'ensurt i encara amb les muntanyes fumejants, els veïns estaven tranquils però amb prudència perquè en aquesta zona el vent sovint és el que mana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema