Prop de 300 gironines víctimes de violència de gènere van utilitzar el dispositiu de teleassistència mòbil de la violència de gènereCreu Roja un servei actiu les 24 hores dels 365 dies de l'any que permet reaccionar de manera immediata davant d'una situació de risc. Alhora, moltes d'aquestes dones també han participat en altres programes de l'entitat adreçats a persones vulnerables.

La lluita contra els maltractaments és una línia d'actuació prioritària de la Creu Roja a Girona i les dades recollides en el seu últim anuari -presentat aquest estiu- mostra el pes que hi té l'atenció a les dones que viuen situacions personals o familiars complicades. Al llarg de 2016, l'organització va atendre 437 gironines, 295 de les quals amb el servei de teleassistència mòbil que funciona amb GPS. L'habitual és que aquestes dones estiguin protegides per una ordre d'allunyament judicial i que s'allotgin en cases d'acollida o en llocs teòricament segurs.

Connectades permanentment

Aquest mecanisme ofereix un suport a les víctimes de violència masclista que, mitjançant el localitzador, estan connectades permanentment, poden traslladar dubtes i, si la necessiten, demanar ajuda.

El servei -anomenat Atenpro, Atenció i Protecció- s'activa a partir del moment en què l'usuària prem el botó, des de quan es grava tot i un centre de coordinació rep l'alarma. Des d'aquí s'activen tots els recursos necessaris, ja que la Creu Roja treballa en coordinació amb els Serveis Socials, el Departament de Justícia de la Generalitat i els diferents cossos policials.

De les 437 dones que l'entitat humanitària va atendre l'any passat a les comarques gironines, 119 van passar pel seu servei d'acollida, atenció i assessorament i 23 van participar en tallers de suport psicosocial. Els seus fills també han assistit a aquestes activitats, en la seva condició compartida de víctimes de la violència de gènere; en total, es van fer setze sessions de dues hores i mitja per les que van passar nou mares amb les seves criatures. En un altre tipus de tallers, dotze usuàries van treballar qüestions com l'autoestima, els estereotips de gènere o la motivació laboral.

Famílies monoparentals

El 80% de les usuàries dels diferents programes específics de la Creu Roja per a dones vulnerables han estat víctimes de violència masclista. Pel que fa a l'edat de les gironines que el 2016 van utilitzar algun dels seus serveis, el 70% tenien entre 25 i 55 anys. I tenint en compte altres paràmetres que en determinen el perfil sociològic, el 85% tenien fills al seu càrrec i, d'aquestes, el 65% eren les caps de famílies monoparentals; el 60% estaven a l'atur i el 65% eren d'origen estranger.

En comparació amb l'any anterior, el 2015, la Creu Roja a Girona va atendre una quarantena de dones menys. Llavors, 300 es van beneficiar del servei de teleassistència per a víctimes de violència masclista i 100 van ser ateses en els programes d'acollida, atenció i assessorament per a dones en situació de precarietat.