Els professionals de la infermeria reclamen que s'estableixin places específiques d'infermeria geriàtrica, no només als centres sociosanitaris i residències, sinó també als hospitals i centres sanitaris, com en el cas de les llevadores i infermeres especialistes en salut mental. Aquesta és una de les reclamacions sorgides del XXV Congrés de la Societat Espanyola d'Infermera Geriàtrica i Gerontologia, que es va celebrar a finals de la setmana passada a Girona.

Segons el president de la societat, Fernando Martínez, «tindrem una societat de persones grans i serà necessari comptar amb professionals preparats i especialistes per atendre les seves necessitats. És el cas de les infermeres especialistes en geriatria, ja que en els últims vuit anys s'han format sis promocions d'aquesta especialitat».

En total, 350 infermers i infermeres de tot l'Estat es van reunir dijous i divendres al congrés de la Societat Espanyola d'Infermera Geriàtrica i Gerontologia, que tenia com a lema principal «Deixant empremta», amb l'objectiu de «seguir aportant coneixement i posar en valor les bones pràctiques que desenvolupen les infermeres i infermers que dediquen la seva vida professional a l'atenció de la gent gran i que constitueixen un pilar fonamental en la nostra professió i en la nostra societat», assenyala Martínez.

En aquest moment a tot l'Estat hi ha uns 7.000 professionals de la infermeria geriàtrica reconegudes amb aquesta especialitat per part del Ministeri d'Educació i que han obtingut aquesta especialització ja sigui per via IIR (Infermer Intern Resident) o per la via excepcional de la prova de la competència.

Fernando Martínez recorda que «la pressió demogràfica farà necessari que en els propers anys es tripliqui el nombre d'infermeres geriàtriques per cobrir les necessitats de cures d'aquest grup poblacional».

Durant el congrés es van celebrar diverses ponències i taules rodones per abordar qüestions com la sexualitat en la gent gran, com la robòtica i les aplicacions poden incidir en la qualitat de vida de les persones grans o l'envelliment actiu i saludable.

El Comitè organitzador destacat les 120 comunicacions científiques que van presentar els professionals de la infermeria geriàtrica al Congrés, que demostra el creixent interès per la investigació en aquesta àrea de la salut.

Segons el president de la Societat Espanyola d'Infermeria Geriàtrica i Gerontologia, «les infermeres i infermers estan responent de forma activa les noves demandes, amb una millora en la formació i l'especialització, en la participació en investigacions de l'àmbit geriàtric i gerontològic, com en l'increment de tesis doctorals infermeres dirigides a l'atenció de problemes derivats de l'envelliment».