Fa poc més d'un mes l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya va donar a conèixer una estadística sobre l'assistència als teatres catalans. Tot i la crisi, els teatres de Catalunya van aconseguir el 2011 un rècord històric d'assistència de públic al passar de 2.600.049 d'espectadors el 2010 a 2.816.283 el 2011. El seu president, Daniel Martínez, explica que amb aquestes estadístiques s'ha demostrat que hi ha públic i que el ciutadà ha restringit moltes coses, però ha augmentat el consum de les arts escèniques.

Tot i això, Martínez remarca que la reducció dels pressupostos municipals afecta també les assignacions per la contractació de muntatges teatrals. "La relació entre públic i els espectacles de tot Catalaunya no té la mateixa consistència que té a la ciutat de Barcelona perquè al mig hi ha uns pressupostos municipals que marquen quins espectacles o quants es poden oferir als ciutadans", assegura el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya, que ha considerat que això significa "un canvi de sistema en el qual s'haurà de comptar necessàriament amb menys aportacions públiques per aquesta concreta tasca d'oferir espectacles teatrals".

El representant d'aquesta associació té clara el que anomena la única solució possible: "La clara col·laboració amb l'empresa privada per fer sostenibles els teatres de mitjana i petita capacitat i aforament".

Daniel Martínez aposta així per "la intervenció directa de l'empresa privada o una intervenció mixta amb les administracions públiques, en aquest cas la municipal, per salvaguardar aquesta bona tasca que s'ha fet i que ha procurat un augment de públic important".

Martínez ressalta que l'executiu és conscient del problema que atempta contra les línies de subsistència general del sector. "El Govern està pensant quines solucions són possibles dins d'una situació de restriccions generals. No podem pensar que els diners que no tenen els municipis ara els posarà l'executiu", explica.

En aquest sentit, el representant teatral insisteix que "s'ha de veure com es canvia el sistema" perquè les contractacions "no quedin tan afectades per les reduccions dels pressupostos dels municipis en el futur, que ja pensem que serà diferent".

La posició de Cultura

Martínez assenyala que són "optimistes dins del desastre de la pèrdua de capacitat d'exhibició perquè el Govern és conscient que ens juguem una cosa important".

Apunta que l'empresa privada ha de ser conscient de la situació i col·laborar en mitigar els efectes de les restriccions dels pressupostos municipals.

Martínez afirma que és possible que "s'hagués hagut d'actuar abans davant un possible canvi de sistema i hagués estat més fàcil amb els recursos que hi havia".

Sobre aquesta qüestió, el conseller de Cultura Ferran Mascarell ha constatat que ha baixat d'una forma notable el nombre de contractacions que es feien a nivell dels ajuntaments i dels teatres municipals. De fet, Mascarell recorda que l'any passat va començar la reducció i aquest any "s'ha posat en relleu; després de les eleccions municipals es va iniciar d'una forma decidida".

En aquest sentit, Mascarell ha assegurat que s'ha de fer front a aquesta situació i ha explicat que hi estan treballant amb els ajuntaments i els promotors teatrals privats.

En aquest pla que es preveu presentar a finals de mes, segons ha pogut saber l'Agència Catalana de Notícies, la Conselleria de Cultura hi vol sumar "l'existència d'uns teatres i uns ajuntaments amb menys recursos i el suport que els poden donar i la iniciativa que puguin desplegar els promotors privats de teatre". "Esperem presentar" aquest pla "aviat perquè millori la doble realitat que hi ha: més bolos i més públic que puguin veure bon teatre arreu del país".