La Universitat de Girona (UdG) treballa per oferir a partir del curs 2019-2020 un grau en Creació de Moda. Seran uns estudis que es faran en format dual, és a dir, compaginant la formació teòrica a les aules amb les pràctiques a l'empresa. Des de la UdG destaquen que no hi ha cap titulació universitària que ofereixi una "formació global" en el món de la moda i que prepari professionals des del punt de vista del patronatge, la confecció i el disseny. A més, argumenten que hi ha una necessitat al mercat laboral de tenir professionals preparats. L'ànima del projecte és Sílvia Castelló, directora de l'Escola Qstura. Els estudis s'impartiran en un centre adscrit situat al Parc Científic de la UdG. Les classes es faran en català, castellà i anglès i buscaran convenis amb universitats a Pequín i Northampton (Gran Bretanya) que ofereixen estudis similars per tal de facilitar la mobilitat d'estudiants.

La Universitat de Girona té un projecte per impulsar estudis de grau en Creació de Moda. La idea és crear uns estudis universitaris que incloguin les diferents etapes del concepte de moda, és a dir, des del disseny, el patronatge i la confecció de les peces. L'objectiu és aconseguir formar professionals amb unes competències globals i donar resposta a les necessitats del mercat.

La impulsora del projecte és la directora de l'Escola Qstura, Sílvia Castelló, que des del curs passat està oferint un diploma d'especialització en moda vinculat també la UdG. Amb el salt a la universitat, es volen professionalitzar els estudis. El grau ha de ser una realitat el curs 2019-2020, tindrà 180 crèdits i podria arrencar amb 60 places.

Estudis en format dual

Segons ha defensat el rector, Sergi Bonet, no hi ha cap altre grau concebut d'aquesta manera arreu de l'Estat. A més, una altra de les particularitats dels estudis serà que s'oferiran en format dual, una modalitat que comença a estar molt arrelada als cicles formatius però que no té experiències prèvies a les universitats catalanes (tret d'un projecte a la Universitat de Lleida en el sector de l'ensenyament).

El fet que siguin uns estudis duals farà que la participació del sector privat sigui clau, tal i com ha avançat Castelló. Entre les empreses interessades en establir vincles amb la UdG hi ha el grup Inditex, que té una seu a Tordera i que podria acollir bona part dels alumnes del grau per formar-los als seus tallers. A banda d'aquesta gran empresa del sector tèxtil, la impulsora dels estudis assegura que tenen diàriament demandes de professionals d'aquest sector. "El sector tèxtil havia estat molt potent a Catalunya i ara està tornant i a les empreses els manquen professionals preparats", ha manifestat.

Vocació internacional

El rector de la UdG ha explicat que només hi ha graus similars a dues universitats d'arreu del món. Es tracta de la Universitat de Northampton, a Gran Bretanya, i a una universitat de Pequín, a la Xina. Bonet ha explicat que amb Pequín ja mantenen contactes gràcies a d'altres titulacions i que la voluntat és establir-ne també amb la universitat britànica per garantir la mobilitat d'estudiants. "Ens plantegem establir convenis per arribar a oferir dobles i triples titulacions", ha avançat. A més, els estudis a Girona s'impartiran en català, castellà i anglès per tal d'obrir la formació a estudiants d'arreu del món.

Els estudis no s'impartiran directament a la UdG sinó a través d'un centre adscrit. La idea és que aquest espai estigui situat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, on actualment l'Escola Qstura hi té la seva seu on s'imparteix el diploma d'especialització. El rector ha explicat que el projecte és "potent" i que ajudaria a la plena ocupació dels espais que encara queden lliures al parc. Abans, però, cal superar tots els tràmits per crear la memòria dels estudis i aconseguir l'autorització de la Generalitat per tirar-los endavant.