A més de donar nom a una avinguda que a la gent li ve al cap quan el Girona FC juga a Montilivi, Lluís Pericot és un científic gironí de talla internacional que a la seva època era reclamat per les universitats de Harvard, Chicago i Nova York per impartir conferències sobre arqueologia i prehistòria.

Ho explica el catedràtic de la Universitat de Barcelona Francisco Gracia Alonso al nou llibre Lluís Pericot. Un prehistoriador entre dos épocas, acabat de publicar, la primera biografia que posa en valor les monumentals aportacions d'un científic que va treballar intensament en els anys, no pas precisament favorables a la ciència, de la dictadura.

Originari d'una família de Torrella de Montgrí, Pericot va néixer a Girona el 1899, i va morir a Barcelona el 1978. El seu pare treballava de farmacèutic militar. Les seves restes reposen al cementiri de Begur, localitat a la qual va estar estretament vinculat per la seva família política.

Francisco Gracia ha considerat en declaracions al Diari de Girona que Pericot és «una de les figures més importants i amb més transcendència en àmbit internacional» pel que fa a la recerca arqueològica dels tres primers quarts del s. XX.

Biògraf de figures com Bosch Gimpera i Almagro, Gracia ha considerat necessari investigar i divulgar sobre la persona i obra de l'historiador gironí, orfe fins ara de biografia. Pericot té una triple funció, segons Gracia: «És un prehistoriador europeista que treballa sobre l'art rupestre, paleolític, neolític i món ibèric, però al mateix temps és un gran especialista sobre l'Amèrica prehispànica a l'Amèrica del Sud, i a partir del 1947 desenvolupa recerques sobre la prehistòria africana i arriba a ser també un referent sobre les connexions entre la península Ibèrica i el nord d'Àfrica».

«Cap altre historiador peninsular ha tingut aquesta triple funció d'europeista, americanista i africanista, i a més a més té una producció científica molt àmplia i una gran capacitat de síntesi científica i capacitat divulgativa».

Sol·licitat per impartir cicles de conferències a tot Europa i també a les universitats nord-americanes com les de Harvard, Chicago o Nova York, Pericot va ser un dels fundadors dels Cursos d'Empúries, que continuen a l'actualitat, i va impulsar els jaciments de les Coves de Serinyà o el poblat ibèric d'Ullastret.