Els preus pugen 4 dècimes el mes d'octubre a Girona però la taxa interanual cau al 3,9%

Les comarques gironines tornen a nivells de fa un any tot i que es mantenen com la demarcació catalana més inflacionista

13.11.2008 | 01:00

Girona ha registrat un increment de preus de quatre dècimes, cosa que ha fet caure la taxa interanual de la inflació fins al 3,9%, la més alta de Catalunya i un índex que no es registrava des de l'octubre del 2007, quan la inflació va ser del 3,7%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el conjunt de Catalunya, la variació de preus mensual ha augmentat de quatre dècimes i la taxa interanual ha quedat en el 3,6%, igual que en el conjunt de l'Estat espanyol, on la variació mensual, però, ha estat de tres dècimes positives. La forta disminució del preu del barril del petroli, que ha caigut un 62 per cent des del mes de juliol, ha estat determinant per la moderació del comportament de la inflació.

La cistella de preus que determina el comportament de la inflació ha registrat gairebé en tots els sectors un repunt dels preus a excepció del transport, que baixen el 2,6%, els productes d'oci i cultura, que es contrauen el 0,7%, i els ?preus d'hotels, restaurants i cafès, que disminueixen el 0,2%.

La disminució de preus d'aquests productes determinants per calcular la inflació han neutralitzat increments de preus com els registrats en el sector del vestit i el calçat, que han augmentat el 10,1%, l'ensenyament, que suma un 3% d'increment per l'inici de curs, i les begudes alcohòliques i el tabac, amb un repunt del 0,3%, un índex similar a l'habitatge, especialment pel comportament dels lloguers.

La inflació subjacent, la que no inclou els preus del petroli ni els aliments frescos, s'ha situat en el 2,9%, cinc dècimes per sota del mes de setembre.

Un nivell de preus del 3,6% no es registrava a Catalunya des de l'octubre del 2007, tot just fa un any, quan l'IPC va acumular una taxa interanual del 3,8%. L'octubre del 2007 va marcar l'inici d'un increment dels preus que va arribar al seu màxim aquest juliol amb una inflació a Catalunya del 5,1% i del 6% a Girona.

Per comunitats autònomes, la inflació mensual va pujar en totes, menys a les Illes Balears, on va baixar una dècima, i a les Canàries, on no va experimentar variació. Les pujades més elevades van correspondre a La Rioja (0,8%), Múrcia, País Basc i Melilla (0,7%), Ceuta (0,6%) i Extremadura (0,5%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'Estat recapta un 41% més el 2016 en sancions tributàries a Girona

L'Agència Tributària assoleix la xifra rècord de 5, 2 milions d'euros, un milió i mig d'euros més...

El sector de l´automòbil centra les negociacions entre EUA, Mèxic i Canadà

Els tres països estan treballant per modificar el Tractat de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord

UGT reclama al Govern un model productiu sostenible

El sindicat promou una llei de canvi climàtic i un pla estratègic sobre «transició justa» per...

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Els alumnes matriculats en l'educació pública pagaran una mitjana de 841 euros, mentre que els que...

Enllaços recomanats: Premis cinema