Els preus pugen 4 dècimes el mes d'octubre a Girona però la taxa interanual cau al 3,9%

Les comarques gironines tornen a nivells de fa un any tot i que es mantenen com la demarcació catalana més inflacionista

13.11.2008 | 01:00

Girona ha registrat un increment de preus de quatre dècimes, cosa que ha fet caure la taxa interanual de la inflació fins al 3,9%, la més alta de Catalunya i un índex que no es registrava des de l'octubre del 2007, quan la inflació va ser del 3,7%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el conjunt de Catalunya, la variació de preus mensual ha augmentat de quatre dècimes i la taxa interanual ha quedat en el 3,6%, igual que en el conjunt de l'Estat espanyol, on la variació mensual, però, ha estat de tres dècimes positives. La forta disminució del preu del barril del petroli, que ha caigut un 62 per cent des del mes de juliol, ha estat determinant per la moderació del comportament de la inflació.

La cistella de preus que determina el comportament de la inflació ha registrat gairebé en tots els sectors un repunt dels preus a excepció del transport, que baixen el 2,6%, els productes d'oci i cultura, que es contrauen el 0,7%, i els ?preus d'hotels, restaurants i cafès, que disminueixen el 0,2%.

La disminució de preus d'aquests productes determinants per calcular la inflació han neutralitzat increments de preus com els registrats en el sector del vestit i el calçat, que han augmentat el 10,1%, l'ensenyament, que suma un 3% d'increment per l'inici de curs, i les begudes alcohòliques i el tabac, amb un repunt del 0,3%, un índex similar a l'habitatge, especialment pel comportament dels lloguers.

La inflació subjacent, la que no inclou els preus del petroli ni els aliments frescos, s'ha situat en el 2,9%, cinc dècimes per sota del mes de setembre.

Un nivell de preus del 3,6% no es registrava a Catalunya des de l'octubre del 2007, tot just fa un any, quan l'IPC va acumular una taxa interanual del 3,8%. L'octubre del 2007 va marcar l'inici d'un increment dels preus que va arribar al seu màxim aquest juliol amb una inflació a Catalunya del 5,1% i del 6% a Girona.

Per comunitats autònomes, la inflació mensual va pujar en totes, menys a les Illes Balears, on va baixar una dècima, i a les Canàries, on no va experimentar variació. Les pujades més elevades van correspondre a La Rioja (0,8%), Múrcia, País Basc i Melilla (0,7%), Ceuta (0,6%) i Extremadura (0,5%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Imatge d'una parada de taxis de Sants
Els taxistes es mobilitzen per protestar contra la concessió de llicències VTC

Els taxistes es mobilitzen per protestar contra la concessió de llicències VTC

El Tribunal Suprem concedeix 80 permisos a Madrid a dues empreses que havien estat denegades i el...

Montoro rebaixarà l´IRPF a contribuents de «certa edat»

El ministre d'Hisenda va emmarcar aquesta futura modificació de l'impost a les rendes mitjanes i...

Vins i Licors Grau inverteix 3,5 milions per ampliar les seves instal·lacions

Vins i Licors Grau inverteix 3,5 milions per ampliar les seves instal·lacions

La vinoteca creix i es guanya un espai subterrani per a presentacions així com un celler d'anyades...

Studio Pizza vol triplicar la producció en dos anys

Studio Pizza vol triplicar la producció en dos anys

L'empresa ha ampliat la plantilla i té previst incorporar nous treballadors en breu

Enllaços recomanats: Premis cinema