La construcció de nous habitatges a la demarcació de Girona està pràcticament parada i feia almenys 11 anys que no arribava a uns nivells tan baixos, segons l'últim informe elaborat pel Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona.

Segons aquest informe, el 2008 van començar a construir-se en aquesta demarcació 6.000 habitatges, fet que suposa un 59% menys que el 2007, i per trobar una xifra tan baixa, segons els experts hauríem de remuntar-nos al 1997.

De mal en pitjor

En aquesta línia els empresaris van indicar ahir que durant el primer trimestre d'aquest any, les coses encara semblen pitjor, tant en la caiguda de construcció com de venda. Els promotors es van queixar que malgrat que els preus han baixat, això no serveix per activar el mercat perquè segueix sense haver-hi finançament per part de les entitats bancàries.

El secretari del Gremi de Promotors i Constructors de Girona, Josep Donés, va assegurar que "estem en uns preus raonables, però en canvi la venda continua estancada, entenem nosaltres i ho sap tothom, perquè no obtenen finançament per comprar, avui ja no hi ha retenció de compra ni angoixes de cap tipus, l'únic problema és el finançament". Segons Donés "això és el que fa que moltíssimes operacions que podrien fer-se no es puguin consolidar a falta de finançament".Aquesta falta de finançament es nota en les hipoteques concedides que ha passat de gairebé 23.000 el 2005 i 2006 a 16.000 el 2007 i només 9.000 l'any passat. A més que queden entre 6.000 i 10.000 habitatges nous per vendre, els preus s'han rebaixat a xifres de fa tres anys.

Anàlisi per poblacions

Les poblacions gironines on s'ha registrat una baixada de preus dels pisos nous en els últims tres anys, i per tant que han perdut valor respecte al preu de compra inicial, són Sarrià de Ter, amb un 10,9%; Lloret de Mar, amb un 3,5%, Santa Coloma de Farners, amb un 3,4% i Olot, amb un 2,5%.

En el cas dels pisos de segona mà, la major baixada de preus ha estat a Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners i Girona, amb un 8,3%, 3,4% i un 1,7%, respectivament. Aquestes poblacions són l'excepció i trenquen la dinàmica ascendent dels preus dels pisos a comarques gironines, que han crescut entre un 5 i un 25% des de l'any 2003, si bé l'any 2008 han reculat fins als preus de fa tres anys.

L'estudi de preus de mercat, el quart que elabora el gremi, recull l'evolució dels preus dels habitatges nous i de segona mà en els últims cinc anys, prenent com a base l'estudi que semestralment elaboren juntament amb el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària. El tipus d'habitatge calculat parteix de pisos d'entre 55 a 75 metres quadrats útils pel que fa als nous, i de 70 a 90 metres quadrats en el cas dels de segona mà.

Segons va explicar el seu autor, Pere Bahí, en tres anys s'observa com el nivell més alt de preus de pisos, tant de segona mà com els nous, es va registrar entre l'abril i l'octubre del 2007, i com de mica en mica ha anat baixant fins a situar-se a valors similars als de l'any 2005. Pel que fa a l'evolució que han experimentat els pisos de mitjana, s'estima que des de l'octubre del 2003 els preus s'han incrementat entre un 5 i un 25%.

Poc marge per abaixar preus

"No sabem com serà la gràfica del pròxim estudi", explicava Bahí, però és de preveure que no pugin gaire més i que s'acabaran estabilitzant o baixant una mica més. "Els preus tampoc podran baixar gaire més", apunta, perquè hi ha molta gent que ha comprat o promotors que han construït i per tant tenen un import d'hipoteca anterior.